Resultaten Belgisch bandenonderzoek

Bij onze zuiderburen zijn de resultaten van een uitgebreid bandenonderzoek bekend gemaakt. Zo blijkt dat 7,5 procent van de bestuurders in België met minstens één ‘zomerband’ rijdt die zodanig versleten is, dat er sprake is van een overtreding van het verkeersreglement. De bestuurder kan hiervoor een boete krijgen of zijn auto kan bij de technische controle zelfs worden afgekeurd.

Deze studie werd in maart 2011 uitgevoerd. Een representatieve steekproef van 1.000 voertuigen uit alle Belgische regio’s. In eerste instantie werd gezocht naar zichtbare onregelmatigheden (beschadigingen, afmetingen/profielen enz.) en vervolgens werd de diepte van de groeven gemeten.

In maart bleek nog achttien procent van de auto’s op winterbanden te staan. Bij 39 procent van de voertuigen uitgerust met zomerbanden, werd minstens één band met een onregelmatigheid vastgesteld, dat nadere controle van het onderstel vereist. Een plus van acht procent ten opzichte van 2009. Elf procent van deze banden is zelfs als gevaarlijk te kenmerken.

Federauto constateert dat er steeds nonchalanter wordt omgesprongen met het fenomeen bandenslijtage. Vandaag rijdt één op vier bestuurders met versleten banden tegenover één op vijf in 2009. Kort geleden bleek uit een Duits onderzoek eenzelfde trend.

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1798 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.