Shell start bouw waterstoftankstations

Shell maakt een begin met de aanleg van een netwerk van waterstoftankstations in Nederland. Het gaat in eerste instantie om vier stations: twee in de regio Amsterdam, één in Den Haag en één in Pesse (Drenthe). Het is de bedoeling dat er uiterlijk begin 2020 waterstof op deze stations verkrijgbaar is.

Shell zegt een actieve rol te willen spelen in de transitie van het Nederlandse energiesysteem. De oliemaatschappij onderzoekt daartoe de mogelijkheden voor nieuwe activiteiten. “Elektrische mobiliteit – zowel waterstof elektrisch als batterij elektrisch – is hier een voorbeeld van”, zegt Marjan van Loon, president-directeur Shell Nederland. “We werken al aan een netwerk van snellaadpunten in Nederland en nu zijn we ook betrokken bij de aanleg van een netwerk van waterstofstations.”

Voordelen

Shell wil naar eigen zeggen een breed aanbod ontwikkelen om het initiële succes van (waterstof)elektrische voertuigen voort te zetten. Oliver Bishop, algemeen manager waterstof bij Shell: “Voordelen van waterstof elektrisch rijden zijn het bereik en het feit dat er binnen vijf minuten een volle tank waterstof getankt kan worden. Het enige restproduct van rijden op waterstof is waterdamp uit de uitlaat. Dit draagt direct significant bij aan een betere luchtkwaliteit. En indien de waterstof uit duurzame energiebronnen zoals wind- of zonne-energie geproduceerd wordt, is het zelfs CO2-neutraal over de gehele keten.”

Samenwerking

Shell maakt voor de uitrol van waterstofstations gebruik van de Demonstratieregeling Klimaattechnologieën en -innovaties in Transport (DKTI Transport) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Via deze regeling kunnen bedrijven, kennisinstellingen en niet-gouvernementele organisaties subsidie aanvragen voor transportoplossingen met een lage of zelfs helemaal geen CO2-uitstoot.

H2Benelux

De waterstofstations van Shell maken deel uit van het omvangrijke waterstofproject H2Benelux. Dit project wordt medegefinancierd door de Connecting Europe Facility van de Europese Unie. Oliver Bishop: “We zijn blij met de samenwerking met andere bedrijven en overheden. In Duitsland zie je hoe succesvol dit kan zijn. Hier werken bedrijven samen met de overheid aan een netwerk van vierhonderd waterstofstations tegen eind 2023. 230 daarvan zullen van Shell zijn. Ook in het Verenigd Koninkrijk, Canada en Californië leiden succesvolle samenwerkingen tot de realisatie van netwerken van waterstofstations.”

Tim de Jong

Al ruim een kwart eeuw actief als truck- en trailerjournalist, beschikt over alle benodigde papieren inclusief Code 95, over een scherpe pen en een altijd alerte camera.

Van Tim de Jong zijn er nog 34 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Tim de Jong