Wiebes vindt subsidie EV slecht idee

Staatssecretaris Wiebes van Financiën laat zich in Autoweek kritisch uit over de belastingvoordelen die zijn voorgangers de afgelopen jaren toekenden aan hybride auto’s met een stekker. De overheid stak een kleine zes miljard euro in fiscale voordelen, maar van een positief klimaateffect is volgens Wiebes bitter weinig terechtgekomen.

In het interview zegt de bewindsman: “Hybrides die maar voor een beperkt deel van hun kilometers elektrisch rijden, zijn eigenlijk gesubsidieerde benzineauto’s.” En dat geldt naar schatting van de overheid voor ruim driekwart van het aantal hybrides – vooral de plug-ins.

De huidige regering is nog steeds vóór het stimuleren van elektrische mobiliteit, maar dan moet die wel helemaal elektrisch zijn. Wat de staatssecretaris betreft, heeft vooral de zakelijke rijder in zijn portemonnee geprofiteerd van de fiscale stimulering. Mede daarom heeft de staatssecretaris in zijn Autobrief-2 een einde gemaakt aan vrijwel alle voordelen van (plug-in) hybrides. Wiebes stelt verder dat ook volledig elektrische auto’s overgesubsidieerd zijn. Een aankoopsubsidie voor particulieren, die onder andere de Tweede Kamer voorstaat, is volgens Wiebes geen goed idee.

Duitsland

Overigens blijkt dat in Duitsland, waar de regering recentelijk een aankoopsubsidie voor elektrische auto’s invoerde, na twee maanden pas 1791 mensen een beroep op de regeling hebben gedaan. Dat meldt de Süddeutsche Zeitung. Conclusie: de prijzen van elektrische auto’s en hybrides moeten ook zonder subsidie flink naar beneden, als de fabrikanten er tenminste meer van willen verkopen (om hun totale Europese CO2-voetafdruk te behalen).

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1777 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.