RAI als platform voor diversiteit in mobiliteit

In een humorvolle toespraak voor leden en genodigden pleitte RAI Vereniging-voorzitter Steven van Eijck er donderdagavond voor dat de RAI Vereniging zich van een vereniging voor fabrikanten en importeurs omvormt tot een platform voor diversiteit in mobiliteit.

Mobiliteit moet je daarbij breed zien, aldus Van Eijck, en niet beperken tot de auto. “We moeten ook nadenken over het inzetten van drones bijvoorbeeld, waarbij ook die partijen zich zouden moeten kunnen aansluiten bij RAI Vereniging.”

Elektrische stoel

De auto staat dus niet langer centraal in de optiek van de RAI. Steven van Eijck wees er ook op dat we vooral moeten kijken naar het gebruik van de auto: mensen willen van A naar B. De auto is dan op sommige delen van die keten misschien niet het meest aangewezen vervoermiddel. Kijk ook naar vervoer over water, met de fiets, of zelfs te voet. Voor autodelen ziet de RAI momenteel nog te weinig draagvlak om dat op grote schaal succesvol te kunnen maken.

Als voorbeeld van nieuwe vormen van mobiliteit noemde hij de Segway. “In de VS wordt al geëxperimenteerd met een Segway met een zitplaats. Daar gaan we binnenkort in Nederland ook kennis mee maken, dus dan hebben we ook in Nederland een elektrische stoel.” Met die opmerking kreeg hij uiteraard de lachers op zijn hand.

Amsterdam

Voorafgaand aan de nieuwjaarsreceptie bij RAI Vereniging hield directeur Dick Slootweg van horecagroothandel Bidfood een toespraak die feitelijk naadloos aansloot bij de boodschap van RAI Vereniging. Slootweg benoemde de problemen die er in een stad als Amsterdam nu al zijn met de bevoorrading van winkels en bedrijven in de binnenstad. “Je kunt daar wel met elektrische busjes gaan rijden, maar vanwege de accu’s zijn die dingen niet veel lichter dan de brandstof aangedreven bussen en dat kunnen de bruggen niet aan. Sommige daarvan zijn er nu al slecht aan toe, dus ik roep de branche op om mee te denken over oplossingen daarvoor.”

En daarmee kwam hij uit op hetzelfde punt als dat Steven van Eijck eerder al maakte: kies niet voor één vervoermiddel, maar bouw samen aan een platform voor diversiteit in mobiliteit.

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1832 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *