‘Maak differentiatie in kilometervergoeding’

Al sinds 2004 is de belastingvrije kilometervergoeding vastgelegd op 19 cent per kilometer. Het maakt daarbij niet uit of een werknemer in een euro 3 diesel of op de fiets naar zijn werk komt. Dat is niet meer van deze tijd, stelt Fleet Support. Het adviesbureau voor fleet management bepleit dan ook een differentiatie in die vergoeding.

“We zien dat er in de bijtelling wel een koppeling is gemaakt met de uitstoot van een auto”, licht Jeroen uit den Bogaard van Fleet Support toe. “Daardoor kiezen mensen bijvoorbeeld voor een elektrische auto. Zo kun je ook werknemers stimuleren met de fiets naar het werk te gaan door ze een hogere kilometervergoeding te geven.”

Wie betaalt?

Met een hogere belastingvrije kilometervergoeding loopt de overheid dus geld mis voor de werkgevers die al meer dan 19 cent per kilometer vergoeden. Toch is dat maar betrekkelijk, betoogt Uit den Bogaard. “Behalve in duurzaamheid investeer je op deze manier ook in vitale en gezonde werknemers. Dat zou je ook overheidsdoelstellingen kunnen noemen. Bovendien investeert de overheid ook honderd miljoen euro in fietspaden en -stallingen om de zakelijke rijder uit de auto te krijgen.” Fleet Support voelt zich niet geroepen om te bepalen hoe hoog de belastingvrije kilometervergoeding voor fietsers zou moeten zijn. “Het ligt voornamelijk aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de organisatie. Wij merken dat veel werkgevers op zoek zijn naar een differentiatie in modaliteit, dus op welke manieren hun werknemers reizen. Een differentiatie in de kilometervergoeding zou daar zeker bij kunnen helpen.”

Administratie

Dat een dergelijke differentiatie extra administratieve rompslomp voor werkgevers betekent, gelooft Uit den Bogaard niet. “Daar zijn registratiesystemen voor. Daarmee is het heel eenvoudig om een variabele belastingvrije voet voor woon-werkverkeer in te zetten.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3591 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

  • 13 juli 2018 om 16:06
    Permalink

    Negentien cent per kilometer, da’s een heel ruime vergoeding. Iedereen die de fiets gebruik voor woon-werk verkeer houdt daar echt geld aan over, da’s een prima beloning voor je zelf voortbewegen en geen parkeerprobleem meer hebben. Het is nogal bizar dat een nog hogere km-vergoeding bepleit wordt. Geen goed idee, naar mijn opvatting.

Reacties zijn gesloten.