Honda, Toyota, Nissan en Chrysler hebben in 2012 de grootste verkoopstijging weten te realiseren. Nade eerste drie kwartalen wisten deze merken samen tussen de 26 en 37 procent meer af te zetten. Dat blijkt uit een marktanalyse van Center of Automotive Management (CAM).

Daarnaast zijn ook de verkopen van Hyundai, Volkswagen en BMW gestegen, waarbij Daimler boven het gemiddelde uitkomt. PSA, Mitsubishi, Fiat (zonder Chrysler) en Renault leggen het tegen eerder genoemde merken duidelijk af. Deze autofabrikanten leveren tussen de vier en vijftien procent in.

Toyota komt in de prognose van CAM over heel 2012 uit op 9,6 miljoen nieuwverkopen. General Motors (GM) weet wereldwijd 9,15 miljoen af te zetten en Volkswagen blijft steken op 9 miljoen auto’s. De Japanse autobouwers blijven met deze verkoopcijfers de concurrenten met ruime afstand voor en groeien 25 procent in het aantal autoverkopen. Volkswagen is op weg naar de tweede positie met een afzetgroei van 9 procent en loopt in op General Motors.

2013

Onderzoeker Stefan Bratzel heeft berekend dat Toyota volgend jaar verder groeit naar een verkoop van 10,2 miljoen auto’s. Volgens de verwachting van CAM zal het Volkswagen-concern met de merken Audi, VW, Skoda en Porsche doorgroeien naar 9,4 miljoen stuks en GM naar 9,3 miljoen verkochte voertuigen.

“Om niet nog meer afstand te verliezen op de koplopers, zullen vele Europese autofabrikanten strategische allianties moeten sluiten. Zo hebben producenten als PSA, Mazda, Mitsubishi en Suzuki sterke wereldpartners nodig om staande te blijven onder de concurrentiedruk”, aldus Bratzel.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties