Negentig seconden volstaan voor een complete oliewissel, zo claimt oliemaatschappij Castrol met de introductie van diens Nexcel. Deze cartridge bevat zowel de olie als het filter. De eerste applicatie is in de Aston Martin Vulcan, een sportmodel voor circuitgebruik. Auto’s met dit systeem voor straatgebruik zullen binnen vijf jaar in productie gaan.

Het principe is echter getest op een keur aan motoren, van compacte blokken voor stadsgebruik tot de genoemde racer aan de andere kant van de markt. Het zou ook onder zware belasting blijven functioneren, denk aan remkrachten tot 1,8 G (dit staat gelijk aan een auto die 100 km/u rijdt en binnen 1,6 seconden volledig tot stilstand komt). Bovendien zou er een tien tot twintig keer zo grote oliestroom door het motorblok vloeien, tot wel 600 liter per minuut. Over wisselintervallen is tot op heden niets bekend.

Volgens Castrol zorgt Nexcel voor een reductie in de uitstoot van koolstofdioxide. Een deel van de uitleg zit hem in het terugwinsysteem. Of het transport van dit inzamelsysteem ook wordt meegerekend, vermeldt Castrol niet. De gebruikte units worden ingezameld zodat de olie opnieuw geraffineerd kan worden. Castrol claimt een besparingspotentieel van 200.000 tankauto’s met nieuwe olie als iedere auto die momenteel in gebruik is over een dergelijk systeem zou beschikken.

Castrol lanceert Nexcel oliecartridge

[responsive-video identifier=”G_s5zOw8GDg”]
Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties