NGK Spark Plug Europe viert dit jaar het dertig jarig bestaan van de NTK-lambdasensor. Inmiddels zijn er wereldwijd 600 miljoen stuks van verkocht. NGK was éénn van de pioniers bij de ontwikkeling van de lambdaregeling toen begin jaren tachtig de eerste closed loop driewegkatalysatoren op de markt kwamen.

Oliver Posati, teamleider productmanagement bij NGK: “Deze cijfers bewijzen dat de markt voor lambdasensoren veel mogelijkheden biedt voor distributeurs en werkplaatsen. Een groot aantal technische ontwikkelingen, het gevolg van steeds strengere EU-normen, heeft in belangrijke mate bijgedragen aan de evolutie in dit segment.”

Voor de introductie van On-Board-Diagnosis II, rond de eeuwwisseling, was slechts één lambdasensor nodig voor de regeling van het brandstofsysteem. Na het van kracht worden van OBD II heeft elke nieuwe personenauto minimaal twee sensoren nodig: één sensor voor de regeling en één sensor voor het diagnosestellen. “Auto’s met een dubbel uitlaatsysteem, zoals zes- of achtcilindermodellen, hebben van elk van deze sensoren zelfs minimaal twee exemplaren nodig”, aldus Posati.

Verder heeft de introductie van motorconcepten met een lager brandstofverbruik de lambdasensortechnologie complexer gemaakt: moderne diesels en direct ingespoten motoren kunnen vaak niet zonder speciale breedbandlambdasensoren, die in staat zijn de bedrijfsomstandigheden van de motor nauwkeurig te bepalen voorbij lambda = 1.

NGK is een belangrijke technologiepartner van automobielfabrikanten en levert aan bijna alle auto- en motorfietsfabrikanten ter wereld OE-lambdasensoren, maar ook aan de aftermarket. Fiat is daar één van, waarbij NGK sinds kort de exclusieve toeleverancier is geworden van bougies en lambdasensoren.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
9 juni 2023
Meest bekeken berichten
Recente Reacties