Leaserijders met een elektrische auto die minder dan 50 gram CO2 per kilometer uitstoten blijven voorlopig nul procent bijtelling houden voor privégebruik. Eerder deze week lanceerde VVD, PVV en CDA het plan om zeven procent te gaan rekenen, maar dat plan heeft het niet gehaald.

De politieke partijen komen terug op hun plannen, omdat autofabrikanten al auto’s – bijvoorbeeld de Opel Ampera en de nieuwe Toyota Prius – verkocht hebben op basis van de oude plannen voor de nihilbijtelling. Zij hebben nu afgesproken dat zowel EV’s, plug-in hybrides en EV’s met range extender de komend twee jaar vrijgesteld blijven van de belasting. Elektrische auto’s die geen CO2-uitstoot hebben blijven tot 2016 onder de nulprocentsregeling vallen.

Het oorspronkelijke plan van staatssecretaris Weekers wordt wel iets aangepast. Zo moet voor plug-in’s en EV’s met range extender (CO2 minder dan 50gr/km) vanaf 2014 wel zeven procent bijtelling betaald worden. Leaseauto’s die voor einde 2013 verkocht zijn, blijven maximaal vijf jaar nul procent bijtelling houden.

Toen bekend werd dat het nihiltarief afgeschaft zou worden, zijn veel branchepartijen in actie gekomen. RAI Vereniging, Vereniging Auto van de Zaak, Bovag en ANWB hebben toen laten weten dat met de voorstellen de doodssteek zou worden toegebracht aan het gebruik en de opkomst van elektrische mobiliteit in ons land. Ook vicepremier Maxime Verhagen was het niet eens met de plannen van VVD, PVV en CDA.

RAI Vereniging en Bovag zijn tevreden met het behaalde resultaat in het dossier superzuinige auto’s. “Het is goed te constateren dat de Kamer rekening houdt met het geluid van de branche”, aldus Olaf de Bruijn, adjunct-directeur van RAI Vereniging. “Op deze manier krijgt elektrisch rijden de ruimte en stimulans die het verdient en kan Nederland zijn voortrekkersrol weer voortzetten”, stelt Koos Burgman, algemeen directeur van Bovag. “Partijen geven aan werk te willen maken van schoon en superzuinig rijden. We gaan er dan ook van uit dat als de markt bij het aflopen van de stimuleringsregeling nog steun nodig blijkt te hebben, deze alsnog verlengd kan worden”, sluit De Bruijn af.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties