Frisian Motors uit het Friese Bakkeveen heeft de afgelopen drie jaar meer dan 200 elektrische voertuigen op kenteken laten registreren bij de RDW. Het gaat om een specifiek model die de naam Leffert FM-50 draagt maar ook wel ‘Tuin-Tesla’ wordt genoemd.

Het is een combinatie van een personenwagen en een voertuig voor ruw terrein die een topsnelheid haalt van 60 km/uur en daarom een kenteken nodig heeft om ermee op de openbare weg te mogen rijden. “Wij zijn best trots dat we dit hebben bereikt”, zegt Theo de Jong, directeur van Frisian Motors. “Het was lastig om in deze tijd voet aan de grond te krijgen, maar het begint er op te lijken dat we een goede stap op het juiste moment gezet hebben.” Inmiddels exporteert het Friese bedrijf de Lefferts naar België, Duitsland en zijn er zelfs afnemers in Roemenië, Tsjechië en Costa Rica. Qua promotie lift Frisian Motors goed mee op alle media-uitingen rondom elektrisch rijden en werken. Dat geeft De Jong meteen toe: “Onze voertuigen worden gekscherend door klanten wel de “Tuin-Tesla” genoemd.

Persoenenwagens

Frisian Motors is gestart in 2009 en heeft inmiddels zes vaste medewerkers in dienst en werkt daarnaast met zzp-ers en freelancers. Op de vraag wanneer Frisian Motors ook met echte personenwagens op de markt komt antwoordt De Jong: “De grootste belemmering van elektrisch rijden vormt de actieradius. In de groensector en bij onze voertuigen is dat veelal geen issue en maakt men gemakkelijker de overstap van de verbrandingsmotor naar elektrisch werken en rijden. Een kleine stadsauto behoort technisch gezien wel tot onze mogelijkheden, maar voorlopig beperken we ons toch maar tot functionele werktuigen en voertuigen.”

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
9 juni 2023
Meest bekeken berichten
Recente Reacties