In 2022 zijn in totaal 176.887 auto’s afgemeld voor demontage. Dat is een daling van 20 procent in vergelijking met de 220.926 auto’s in 2021.

Dat blijkt uit het duurzaamheidsverslag 2022 van Auto Recycling Nederland, dat samen met zijn partners afgedankte auto’s zo goed mogelijk probeert te recyclen. Volgens algemeen directeur Paul Dietz heeft deze daling verschillende oorzaken: “Vorig jaar was een bijzonder jaar waarin door leveringsproblemen minder nieuwe auto’s zijn verkocht. Daarnaast is de export van auto’s in 2022 toegenomen, met name in de groep voertuigen van 16 tot 25 jaar. Hierdoor zijn er in Nederland minder sloopauto’s bij de demontagebedrijven terechtgekomen.”

De daling is ook een gevolg van de verkoopdip in 2022 en het feit dat auto’s langer meegaan. “Historisch gezien is er een relatie tussen het aantal nieuwverkopen en het aantal afgedankte auto’s. In de nieuw verkopen van negentien jaar geleden zagen we al een daling, waardoor een lager aantal afgedankte auto’s te verwachten was. Ook zien we dat mensen langer met hun auto doorrijden. De gemiddelde leeftijd waarop een auto wordt afgedankt, neemt elke drie jaar met een jaar toe. Dat verklaart voor een deel waarom er vorig jaar minder auto’s werden afgedankt”, aldus Paul Dietz. In Nederland gaan auto’s inmiddels gemiddeld 19,5 jaar mee.

Recyclingpercentages

Het in 2022 behaalde recyclingprestatie van afgedankte auto’s lag met 98,7 procent op hetzelfde niveau als een jaar eerder. Dat betekent dat voor slechts 1,3 procent van een auto geen nuttig hergebruik mogelijk is.

Van de ingezamelde autobatterijen en batterijmodules werd in 2022 76 procent gerecycled en 24 procent voor second use-toepassingen ingezet. “Het aantal afgedankte autobatterijen is nog relatief klein, maar we zien nu al dat autobatterijen voor meer dan 80 procent worden gerecycled”, zegt Paul Dietz. “Nieuwe recyclingtechnologieën maken het mogelijk om ongeveer 95 procent van autobatterijen te recyclen. Dat is van belang om ook op langere termijn te kunnen beschikken over voldoende grondstoffen voor aandrijfbatterijen. Goede recycling speelt ook een rol bij het draagvlak voor de transitie naar emissievrij rijden.”

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties