RAI Vereniging Autovak laat in een reactie op het maandag door de Arbeidsinspectie uitgebrachte rapport Garages in Beeld weten in gesprek te zijn met andere brancheorganisaties om het onderhouden en keuren van hefsystemen op te nemen in de branche-arbocatalogi.

Het jaarlijks (laten) controleren en onderhouden van hefbruggen is volgens de Arbo-wet verplicht en dient ook opgenomen te worden in de Risico Inventarisatie en Evaluatie van het betrokken bedrijf. Buiten de verplichte keuring vanuit de Arbodienst, eist de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) dat een bedrijf dat autokeuringen uitvoert, deze keuring verricht op een hefbrug die is gekeurd door één van de door de RDW erkende keurmerken.
RAI Vereniging Keurmerk Hefbruggen is daar één van. Minimaal één keer per jaar dient een hefbrug te worden gekeurd. "Op die manier ben je zeker van veilige hefbruggen en stel je het personeel niet bloot aan gevaarlijke situaties", aldus Eric Rommerts, secretaris van RAI Vereniging Autovak.

Theo van Leeuwen van Autec-VLT heeft een suggestie om bedrijven beter te stimuleren hun hefbruggen te keuren: "Laat bedrijven hun jaarlijkse keuringsrapport verplicht aan de verzekeraar overleggen. De mensen die het wel goed doen beloon je met een lagere premie." Tamar Mac Gillavry geeft namens verzekeraar Bovemij een reactie op het idee van Autec-VLT: "De specifieke keurplicht ten aanzien van hefbruggen is bij wet verplicht en staat in die zin buiten de relatie met een verzekeraar. Maar algemene preventiemaatregelen worden door ons altijd gestimuleerd en kunnen onder omstandigheden leiden tot individueel te bespreken voordelen voor de klant."
Naar aanleiding van het rapport van de Arbeidsinspectie is er maandag bij Autec-VLT intern overleg geweest, om nog strenger te gaan keuren. "Ik vind het percentage van de geconstateerde overtredingen met hefbruggen wel wat aan de hoge kant, gezien onze eigen constateringen, maar ik onderstreep wel het probleem", zegt Van Leeuwen.

RAI Vereniging Autovak heeft in 2007 het ‘RAI Vereniging keurmerk Hefbruggen’ geïntroduceerd. Aan dit keurmerk nemen op dit moment 33 bedrijven deel die volgens de Europese norm EN NEN 1493 keuren.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties