De raad van bestuur van de koepelorganisatie van autofabrikanten Acea heeft Renault-ceo Luca de Meo verkozen tot president voor 2023. De Meo neemt daarmee de voorzittershamer over van Oliver Zipse, ceo van BMW, die de functie de afgelopen twee jaar bekleedde. De functie is voor één jaar en kan bij herverkiezing slechts één keer met een jaar verlengd worden.

Oliver Zipse blikt terug: “De afgelopen jaren werden gekenmerkt door de Covid-pandemie, verstoringen in de toeleveringsketen, de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis – die allemaal een grote impact hebben gehad op onze sector. Desalniettemin is de Europese auto-industrie in zeer volatiele tijden de betrouwbare industriële ruggengraat van de EU geweest. Tegelijkertijd hebben we gewaarschuwd tegen overregulering en opgeroepen tot technologieneutraliteit als basis voor het concurrentievermogen van de EU.”

Concurrentie

De Meo: “Vooruitkijkend hebben we Europa dringend nodig om beleid te implementeren dat onze doelstelling om de economie koolstofarm te maken volledig ondersteunt en ons in staat stelt de groeiende wereldwijde concurrentie het hoofd te bieden. We verwelkomen het werk aan een Europese Grondstoffenwet, die de economische veerkracht van het continent en de overgang naar nulemissies moet ondersteunen. Onze industrie zet zich in om zwaar te investeren in e-mobiliteit en om waardecreatie en banen in Europa veilig te stellen.”

Euro 7

De Meo is daarbij wel kritisch over de voorstellen van de Europese Commissie over de nieuwe emissienorm Euro 7: “Het Euro 7-voorstel in zijn huidige vorm zou enorme personele en financiële middelen onttrekken aan elektrificatie, juist op het moment dat andere regio’s in de wereld een aantrekkelijk investeringsklimaat creëren voor emissievrije mobiliteit. Acea zal blijven pleiten voor een evenwicht tussen wat goed is voor het milieu, wat goed is voor de Europese economie en wat goed is voor de samenleving.”

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties