Door het stelsel van autobelastingen te wijzigen kan de gemiddelde uitstoot van koolstofdioxiden verlaagd worden. Dit zou met name komen doordat oudere auto’s worden vervangen door schonere, nieuwe(re) exemplaren.

Het huidig model vormt een combinatie tussen een CO2-gerelateerde BPM over de netto cataloguswaarde van de auto en wegenbelasting, officieel MRB ofwel motorrijtuigenbelasting, met provinciale opcenten.

Dat systeem zou vervangen moeten worden door een vaste heffing per gram CO2-uitstoot per gereden kilometer. Een kilometerheffing dus, maar dan berekend aan de hand van de uitstoot van koolstofdioxiden. Voor leaserijders zou er een heffing komen, specifiek op privékilometers.

Het pleidooi voor wijziging van het huidige belastingsysteem voor auto’s komt van Serge van Dam, oprichter en eigenaar van Projectbureau Elektrisch Rijden, in de vorm van een opiniestuk in het FD.

Drie mille goedkoper

Van Dam rekent voor dat het afschaffen van de BPM auto’s gemiddeld drie mille goedkoper maakt en dat zou de verkopen van nieuwe stimuleren. Die zijn gemiddeld een stuk schoner en veiliger, zo betoogt Van Dam: “Met gemiddeld 0,06 euro per kilometer zou de huidige 6,3 miljard aan wegenbelasting en BPM worden binnengehaald. Een Toyota Prius kost dan 0,03 euro per kilometer, een Range Rover 0,09 euro. Een auto op elektra of waterstof kost niets per kilometer, want die stoot niets uit.”

Het argument dat eerdere pogingen voor een kilometerheffing om zeep hielp, privacy en uitvoerbaarheid, gaat nu niet op meent Van Dam. “De kilometerstand kan worden geregistreerd via de Nationale Auto Pas, de APK en onderhoudsbeurten.”

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties