Onderdelendistributeur Van Heck uit Schiedam heeft haar afhaalloketten gesloten voor grossiers die niet tot het business-partnernetwerk van Van Heck en zusterbedrijf Havam uit Venlo behoren. Van Heck wil zo de binding met haar partnernetwerken versterken door een duidelijke keuze te maken.

De Vrooam-grossiers, die ongeveer negentig procent van de Nederlandse Van Heck omzet voor hun rekening nemen en de grossiers uit het Business Partner Netwerk, zagen dat hun directe concurrenten van dezelfde logistieke voordelen als zij konden profiteren.

Johan van der Hoeven, directeur Van Heck: “Wij hadden ook zelf de indruk dat we als een back up gingen functioneren voor grossiers die zelf over onvoldoende voorraad beschikten en waarvan de eigen centrale organisatie de vraag eveneens niet snel genoeg kon invullen. Op de lange termijn ondermijnt dat de concurrentiepositie van onze businesspartners, waaronder ook de vele universele garages die onze concepten voeren en daarmee in hun lokale markten investeren. De voorsprong die we hebben opgebouwd willen we graag behouden. Natuurlijk vinden de betreffende grossiers die niet tot ons netwerk behoren dat niet leuk. Zij kunnen wel onderdelen blijven bestellen, maar dan op de reguliere manier en/of via de businesspartners.”

De automaterialenspecialist wil naar twee kanten toe de loyaliteit versterken. “Van Heck investeert veel in concepten, waar de grossier veel voordeel van heeft. Denk aan Mijngrossier, Mijngarage en Kost Dat. Daarnaast wordt nauw samengewerkt met werkplaatsconcepten als Vakgarage, Otopartner, Bosch Car Service, Autocrew en de formules van bijvoorbeeld Alwaysbemobile”, aldus Van der Hoeven.

Ceo Martijn van der Eijk van Sator ondersteunt de beslissing van zijn collega: “Directe concurrenten kunnen natuurlijk niet dezelfde voordelen krijgen als onze businesspartners. Het is een logische beslissing en een duidelijk statement naar onze partnernetwerken.”

Dat beslissingen niet altijd even ‘hard’ zijn is te ervaren bij Bergam, één van Brezan’s grootste franchisenemers uit de regio Amsterdam. Deze heeft ook een niet-Brezan vestiging in de groep (Autotechnica), die tot het businesspartnernetwerk van Van Heck behoort en bij de afhaalbalie klant blijft.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties