Als het jaarlijkse registratie-overzicht binnenkomt is de eindteller blijven steken op 312.129 stuks, tienduizend onder het al niet beste resultaat van 2021. Deze lijst laat echter andere exemplaren van bouwjaar 2022 buiten beeld. Het totaal blijkt een park van 326.247 stuks op te leveren.

Het waarom is wel bekend. Lange levertijden door toeleverproblemen bij fabrikanten zorgen al tijden voor lage registratiecijfers, al raakt het niet ieder merk even hard. Want de maandelijks verschijnende ‘verkoopcijfers’ zijn dat immers niet, de registraties zeggen niets over orderintake. Het heeft al veel media-aandacht gekregen dat er relatief veel vol-elektrische auto’s werden verkocht.

Zoals te zien is aan de bijgaande grafiek is inmiddels de brandstofmix dermate verschoven dat de verhouding tussen benzine, hybride en vol-elektrisch elkaar ogenschijnlijk vrijwel in balans houdt. De praktijk is dat benzine met 125.443 stuks koploper blijft, voor 118.380 hybrides en 75.018 EV’s. We spoelen even de tijd terug en kijken hoe een jaar geleden de stand was voor bouwjaar 2021. Vol-elektrisch en hybride blijken ten opzichte van toen met bouwjaar 2022 te profiteren van de daling bij benzine en diesel.

Stekkers

Het label waaronder de hybrides bijeengeveegd worden omvat echter een waaier aan termen. De bulk is van de ‘milde’ vorm: 45.659 stuks. Stekkerloze hybrides blijven achter met een tienduizend stuks minder. Tussen die twee uitersten staan de hybrides met een stekker, goed voor bijna veertigduizend auto’s. Oh ja, er staan ook nog acht exemplaren in de lijst met een range extender, maar dan onder de noemer ‘overige merken/modellen’.

Diesel is een kleine rol gaan spelen: met nog geen vjifduizend stuks nog maar het dubbele van lpg. Een fractie dus van wat het was. Voor wie nu denkt dat die sinds begin dit jaar voor de apk verplichte deeltjesteller dus niet meer nodig is wel een even een nuance. We hebben een oud wagenpark in ons land en de dieselrol is absoluut nog niet uitgespeeld. Daarover in een latere uitgave meer, voor nu ligt de focus op de aanwezigheid van auto’s met het bouwjaar 2022 in ons wagenpark.

Vergelijken met 2021

Onze analyse betreft het actieve wagenpark en dus geen ongekentekende voorraden. Toch zien we 43.546 exemplaren geregistreerd naam op naam van de branche. Een op vier 2022-auto’s staat geregistreerd op naam van een particulier. Leasemaatschappijen zijn goed voor bijna vijftig procent: ruim dertig procent ten name van de leasemaatschappij en dan nog eens 16,6 procent op naam van de klant. Dit zegt uiteindelijk weinig over echte particuliere registraties want private lease laat zich niet afzonderlijk uit de cijfers aflezen.


Kia scoorde over de volle breedte, met Picanto en Niro op plek 2 en 3 achter marktleider Peugeot 208. De Polo is op plek 7 de eerste VW in de top tien. Desondanks zakt de voormalige nummer 1 niet verder terug dan plek 2 in de overall ranking.


Rentals en kleinzakelijk zitten rond de vijf procent. Ook hier zien we dat het opschuift ten opzichte van de status een jaar geleden voor bouwjaar 2021. Kleinzakelijk en fleet zijn beide gehalveerd, de eigen registraties door de sector juist verdubbeld. Toch opvallend in een tijd waarin geklaagd wordt over lange levertijden en beschikbaarheidsproblemen. Of speelt hier iets anders? We zoomen in op deze eigen registraties, zetten de marktleider bovenaan en wie duikt hier op? Juist, Lynk & Co, het abonnementen-merk dat Geely naast Volvo en Polestar runt. Vijfduizend van 5867 stuks zijn eigen registraties.

In aantallen zit de nummer twee er met 4685 niet ver van af, maar afgezet op het totale aantal registraties wel. VW was in 2022 immers goed voor 28.771 auto’s. Niet genoeg voor een nummer één positie want die ging voor het eerst naar Kia, die nipt boven de dertigduizend stuks staat. Voor VW nemen de eigen registraties zestien procent van het volume in, bij KIA slechts vijf procent. Peugeot en BMW zijn met bijna vijftien procent goed voor plek drie en vier in de ranglijst eigen registraties.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties