De autoverkoop in West-Europa zal dit jaar krimpen met elf procent, naar 12,7 miljoen stuks, stelt branche-analist Ferdinand Düdenhoffer in de Duitse krant Die Welt. “En dat is nog een zeer optimistische schatting.”

Aanname bij dit getal is namelijk dat de corona-pandemie in West-Europa binnen drie maanden afkoelt en de economie weer begint te draaien, weliswaar op een lager niveau. Zonder ‘corona’ was de Europese autoverkoop toch al teruggelopen, naar 13,7 miljoen stuks, maar het virus haalt daar volgens Düdenhoffer nog eens een bijna een miljoen vanaf.

China

De situatie in China kan een voorbode zijn. Daar rapporteerde brancheorganisatie China Passenger Car Association (CPCA) over de maand februari een afname van tachtig procent in de verkopen ten opzichte van februari 2019. Op de afzetmarkt voor nieuwe auto’s in West-Europa (27 lidstaten, het VK, Zwitserland, Noorwegen en IJsland) heeft Italië tot op heden de zwaarste klappen geïncasseerd. Dudenhöffer verwacht daar voor heel 2020 een min van zo’n 16 procent ten opzichte van 2019. Duitsland staat een terugloop van 14 procent te wachten, Frankrijk 13 procent.

Tien jaar

De brancheanalist gaat ervan uit dat de West-Europese markt voor nieuwe personenwagens nog tien jaar nodig zal hebben om terug te keren op het afzetniveau van 2019 (14,3 miljoen). Behalve het coronavirus speelt in dat scenario ook de transitie naar elektrisch rijden een rol. Voor de fabrikanten, en nog meer voor de toeleveranciers, komen er veeleisende tijden. “Zelfs bij een optimistische inschatting moeten we door de corona-schok in delen van de auto-industrie rekening houden met een spoor van verwoesting.”

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties