Deze zomer ging een lang gekoesterde wens van Glenn Mourik in vervulling: een eigen autobedrijf beginnen. Met ruim twaalf jaar ervaring als accountmanager bij LKQ Fource kent hij zijn bewerkingsgebied als zijn broekzak.

Soms nemen we zelf wat mee voor bij de koffie, maar bij Vakgarage Kuipers liggen de gevulde koeken al klaar. Het tekent de werksfeer bij alle vestigingen van Auto Kuipers. Glenn Mourik: “Het zijn kleine dingen, maar ze zorgen er wel voor dat mensen zich hier prettig voelen. We willen een prettige werkplek creëren voor de mensen die hier werken.”

Auto Kuipers
Met Vakgarage Kuipers in Leidschendam bestaat Auto Kuipers naast twee Bosch Car Service-bedrijven (in Zoetermeer en Scheveningen) inmiddels uit drie vestigingen. Jordy Kuipers heeft de leiding over de vestiging in Scheveningen, Melvin Kuipers runt de vestiging in Zoetermeer en Glenn Mourik heeft de dagelijkse leiding over de nieuwe vestiging in Leidschendam.
De vestiging in Zoetermeer, door Melvin Kuipers in 2009 gestart, is de grootste, met in totaal twaalf medewerkers. De vestiging in Scheveningen, door een overname gestart in 2017, betekende dat Melvin en Jordy Kuipers voortaan ook als zakenpartners door het leven gaan. In Scheveningen werken vijf man. In 2023 zag Glenn Mourik zijn kans schoon in Leidschendam zijn eigen autobedrijf te starten met de overname van de failliet verklaarde Vakgarage Dobbe. Hier werken naast Glenn Mourik drie monteurs.

Het is ook de bedrijfsfilosofie van de broers Kuipers, die er onder meer voor heeft gezorgd dat de bedrijven vrij eenvoudig aan personeel konden komen. Glenn Mourik: “Ondanks het personeelstekort in de branche komen er geregeld monteurs bij Auto Kuipers vragen of we een plek voor ze hebben. Dat zegt wel wat. Zelf ken ik Melvin al vijftien jaar, vanuit mijn werk in de buitendienst van LKQ Fource. Dat schept een band, ook met Jordy. Ze zijn heel goed voor het personeel. Laatst hadden ze besloten op zondagavond een barbecue te organiseren, nog net voor de vakantie. Iedereen was er, op een enkeling na, die daarvoor ook een goede reden had. Dat geeft wel aan dat we een leuke club mensen hebben met alle vestigingen bij elkaar. Het zal hiermee te maken hebben dat Zoetermeer is doorgedrongen tot de finale van de verkiezing van Bovag Onafhankelijk Autobedrijf van het Jaar.”

Glenn Mourik: “We willen een prettige werkplek creëren voor de mensen die hier werken.”

Vakgarage

Even terug naar het begin, toen Vakgarage Dobbe abrupt stopte en Glenn Mourik dit te horen kreeg. Glenn Mourik moest snel schakelen want er waren kapers op de kust die de potentie zagen van een autobedrijf in het oude centrum van Leidschendam. “Toen we hoorden dat Dobbe zijn werkzaamheden stopte, hebben we meteen doorgepakt. Helaas was het personeel al opgestapt voordat wij in beeld kwamen.”

Dobbe was Vakgarage, Auto Kuipers in Leidschendam had de ambitie om dat voort te zetten, terwijl de beide andere bedrijven van Auto Kuipers (zie kader) Bosch Car Service-bedrijven zijn. Glenn Mourik: “Daarmee kunnen we onze klanten nog meer smaken bieden. We doen het met elkaar. We zien Auto Kuipers als één bedrijf, met drie vestigingen, waarmee we regionaal opereren. Ook bij onze klanten begint dat te leven. Mensen die normaal hierheen kwamen vanuit Scheveningen horen nu dat we ook een vestiging in Scheveningen hebben. Zo willen we elkaar helpen en ondersteunen. Veel voormalige klanten wisten niets over het faillissement van Dobbe. Die zien ineens een ander bord aan de gevel hangen, lopen even binnen. Leidschendam is wat dat betreft echt een dorp. Over het algemeen krijgen we heel leuke reacties. We werken met veel plezier naar de officiële opening toe op 9 september.”

Een werkorder voor een oude Rover.
Maar ook een klant voor nieuwe velgen voor zijn Porsche Panamera is welkom bij Auto Kuipers.
Een ruime showroom biedt, met de buitenruimte, straks plaats aan zeker twintig occasions.

Voor Leidschendam liggen er genoeg mogelijkheden. Glenn Mourik: “Er is een aantal autobedrijven waarvan we weten dat die binnenkort dichtgaan. Een aantal is al dicht, dealerbedrijven, maar ook universele garages. Dealerbedrijven concentreren zich met name op industrieterreinen; wij willen echt het lokale karakter houden, dichtbij de mensen. Zoetermeer ligt wel op een industrieterrein, maar is makkelijk toegankelijk. In Scheveningen zitten we net als hier middenin een woonwijk. En Vakgarage ondersteunt natuurlijk ook in onze marketing. Wendy, de vrouw van Melvin, is daar ook in gespecialiseerd, dus die gaat voor ons ook marketingwerkzaamheden oppakken.”

Ook voor emissietests is alles nieuw aangeschaft.

Equipment

We spreken Glenn Mourik midden juli. Sommigen zijn al op vakantie, op het oog een geschikt moment om een nieuw autobedrijf op te starten. Glenn Mourik: “Er moet nog wel een hoop gebeuren. We hebben de muren geverfd, nieuwe led-verlichting aangelegd, een nieuwe vloer laten storten… Het dak moet nog vervangen worden. De lichtkoepels moeten geïsoleerd worden. We willen airco laten installeren die zowel kan verwarmen als koelen. Daar laten we nu offertes voor maken, want dat willen we allemaal voor de winter klaar hebben, zodat we hier altijd een aangename temperatuur hebben.”

Voor sommige specialistische werkzaamheden kan Vakgarage Kuipers gebruikmaken van de twee andere vestigingen van Auto Kuipers. Glenn Mourik: “ADAS-kalibratie bijvoorbeeld gebeurt nu nog in Zoetermeer, maar als ik zie dat we iets vaker nodig hebben, laat ik ook hier een apparaat installeren. We hebben wel wat equipment overgenomen van Dobbe, maar wat niet goed meer was, hebben we nieuw gekocht. Er komt ook nog een nieuw uitlijnapparaat, dat was er niet. Er komen nieuwe olierekken. We hebben al een deeltjesteller aangeschaft, naast een volledige set emissietestapparatuur. En we werken alleen met topmerken, geen goedkope rommel.”

Twee van de drie monteurs zijn ook opgeleid om te kunnen werken aan elektrische voertuigen, de derde moet de opleiding nog volgen. Wie nu tekent bij Vakgarage tekent ook voor Vakgarage E-Mobility, powered by Moobi. “Wij gaan overal aan meedoen. Als het dak vervangen wordt, willen we ook kijken of we daar te zijner tijd zonnepanelen op kunnen leggen, waarmee we bijvoorbeeld onze laadpalen van stroom kunnen voorzien. Ik denk dat we de komende tien jaar nog heel wat kunnen sleutelen aan brandstofauto’s, maar je moet wel met de veranderingen meegaan.”

Onderdelen

Een van de speerpunten in de aftersales van de komende jaren wordt de verduurzaming van de branche. Het inzetten van gebruikte onderdelen zal daarbij zeker steeds belangrijker worden, iets wat Auto Kuipers nu ook al doet. “Afhankelijk van de leeftijd van de auto kan dat een aantrekkelijk alternatief zijn, dat we ook altijd in overleg met de klant bespreken. We proberen dan lokaal te kijken of een dergelijk onderdeel voorradig is.”

Verkoop

Het bedrijf aan de Damhouderstraat beschikt over een aanzienlijke showroom, waar bij ons bezoek nog slechts drie occasions staan, maar dat moeten er meer worden. “We hebben in Zoetermeer een grote showroom, met zo’n zestig auto’s. We hopen er hier zo’n twintig neer te kunnen zetten. Het is toch ook een manier om klanten over de vloer te krijgen, reden waarom we ook zijn gestart als Trekhaakcentrum. Doen we op de andere vestigingen ook.”

Foto boven: Met een privé gereden Touran en een geleasete Qashqai staat de werkplaats van Vakgarage Kuipers voor iedere klant open. Glenn Mourik: “Private lease, elektrische auto’s, oude auto’s, iedereen is welkom.”

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties