Op 16 april 1971 opende Tom Farmer het eerste KwikFit-filiaal in het Schotse Edinburgh, waar aan de McDonald Road toen geen fastfood-, maar een fastfit-bedrijf verscheen. Vandaag bestaat KwikFit dus op de dag af vijftig jaar en al zullen velen het graag ontkennen, de fastfitter heeft voor een structurele verandering van de onderhoudsmarkt gezorgd.

Na een reis door de Verenigde Staten introduceerde Farmer in Edinburgh zijn versie van het fastfit-model voor auto-onderhoud. KwikFit verkocht toen nog voornamelijk uitlaten, want dat was in die tijd een absolute fastmover. Het assortiment banden bestond op die eerste Schotse vestiging uit precies 14 typen; vandaag de dag zijn dat er ruim 1900.

Uniek in die tijd was dat klanten zonder afspraak de garage binnen konden rijden. Klaar terwijl u wacht. Ook mocht je meekijken in de werkplaats en meestal reed je binnen een uurtje weer weg. Dit concept was revolutionair en kon toentertijd nergens anders.

Nederland

Het zou tot 1981 duren voordat de fastfitter de sprong naar het Europese vasteland zou maken, naar Nederland. In ons land groeide KwikFit in eerste instanties door overnames. Zo werd meteen in 1981 Euro Exhaust overgenomen, in 1984 Fast Fit, in 1987 volgde Autokompleet en de grootste overname was die van het Amsterdamse Jan van den Broek in 1989. In 1990 volgde nog Carex en tenslotte in 2000 de overname van Autofit. 

De komst van de katalysator eind jaren tachtig betekende dat de formule moest worden aangepast, want de uitlatenmarkt was over zijn hoogtepunt heen. KwiKFit richtte zich voortaan naast uitlaten op banden, apk-keuringen en remmen. Hierbij bleef het uitgangspunt dat reparaties snel moesten worden uitgevoerd. Personeel werd centraal opgeleid op de KwikFit Academy.

Dienstenpakket

Begin 2000 begon de vraag van klanten naar groot en totaal onderhoud dusdanige vormen aan te nemen dat de grote onderhoudsbeurt werd geïntroduceerd. Omdat dit werk niet binnen een uur kon worden gedaan en hiervoor (net als voor eerste monteur met apk) diploma’s nodig waren, moest er toch op afspraak gewerkt worden. De opkomst van de winterbanden en de daaraan gekoppelde jaarlijkse bandenwissels brachten het werken op afspraak in een nieuwe fase. Daarnaast voegde KwikFit ruitreparatie toe aan het dienstenpakket.

De afgelopen vijftig jaar heeft KwikFit laten zien in staat te zijn om de formule aan te kunnen passen aan de veranderende wensen van zijn klanten. De groep staat net als veel andere werkplaatsaanbieders aan de vooravond van de elektrificering van het wagenpark. Dit zal, net als connnectiviteit en ADAS, eveneens een revolutie in de autobranche tot gevolg hebben. KwikFit wil nadrukkelijk onderdeel van die veranderende markt zijn door in te spelen op de aangepaste wensen van de EV-klant. Die stap wordt met name nu gemaakt, omdat naast consumenten, ook leasebedrijven en fleetowners de weg naar KwikFit hebben gevonden.

Deel dit artikel op

2 reacties

 1. Ik mis een stuk hoe Kwik Fit daadwerkelijk in Nederland terecht is gekomen ?
  Was het niet eerst Euro Uitlaatcenter ?
  Hebben de toenmalige Nederlandse eigenaren niet de diverse overnames gedaan en
  Euro Uitlaatcenter wat later Kwikfit werd en USN Uitlaatcenter op de kaart gezet en gezorgd voor een zeer stabiele basis ?

 2. Ik vind dit meer een Advertorial dan een Artikel publiceren over de historie van een bedrijf.
  Mijn mening is dan ook als je zo iets publiceert verdiep je dan goed in de historie van een bedrijf en vermeld dan ook het hele (juiste) verhaal.
  Er wordt tenslotte ook niet zo maar een bedrijf genoemd, zit een hoop historie aan vast.
  Een van de Nederlandse oud eigenaren leeft gelukkig nog steeds dus een betere research had zeker gekund.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties