De impact van het coronavirus op de bedrijfsvoering van VACO-leden daalt. Dat blijkt uit de vijftiende coronamonitor die de brancheorganisatie heeft gemaakt op basis van een peiling onder leden.

Tegelijk waarschuwt branchemanager Edwin Brinksma voor al te veel optimisme. “Aan de ene kant zien we dat de impact van het virus daalt. Aan de andere zagen we die de afgelopen maanden wel elke keer verder oplopen, dus de situatie was behoorlijk slecht. Dan is het niet vreemd als daar een keer een kentering in komt.”

Steunmaatregelen

“We merken dat veel mensen licht aan het einde van de tunnel beginnen te zien. Het gevaar van denken dat we er al zijn is dat niet iedere ondernemer een goed beeld heeft van hoe zijn bedrijf ervoor staat. Sommigen zien ertegenop beroep te moeten doen op een van de steunmaatregelen en denken dat ze het wel uitzingen. Maar we zien ook dat het omzetverlies toch weer een paar procent is opgelopen, van 21 naar 23 procent. Ook zien we het vertrouwen in een goede afloop voor het bedrijf weer iets verder afnemen, al is het maar met 1 procentpunt.”

Er zijn ook zorgen over de bedrijven die wel aanspraak maken op steunmaatregelen. Edwin Brinksma: “We houden onze leden ook voor dat er meer mogelijkheden zijn dan ze vaak denken. Het gaat niet alleen om tegemoetkoming in het omzetverlies. Er is ook steun beschikbaar voor een bijdragen in de vaste lasten, of je kunt uitstel van betaling van belasting aanvragen. Ook die maatregelen kunnen net helpen een bedrijf erdoorheen te slepen. In de loop van de zomer, als we allemaal tenminste één prik hebben gehad, zal ook de steun wegvallen. De zomer is toch al een rustige periode voor de bandenbranche, dus hoe gaan de bedrijven die periode doorkomen, zonder steun, zonder al te veel omzet? We kunnen alleen maar hopen dat er toch een soort inhaaleffect zal ontstaan als we weer op reis mogen, weer gaan rijden.”

Ziekteverzuim

En dan is er nog het ziekteverzuim, dat onverminderd hoog blijft, al is het iets gedaald. Edwin Brinksma: “Het is een blijvende zorg voor ondernemers: wordt er iemand in het gezin positief getest, dan gaat het hele gezien tien dagen in quarantaine. Het reguliere ziekteverzuim wordt weliswaar beter, maar het verzuim als gevolg van een quarantaine is nog altijd zorgelijk hoog.”

Mondkapje

Tot slot moet Edwin Brinksma nog van het hart dat, hoewel er inderdaad licht schijnt aan het einde van de tunnel, we er nog lang niet zijn. “We merken ook dat steeds meer klanten het mondkapje niet meer opdoen. ‘Ik heb mijn vaccinatie al gehad’, zeggen ze dan. Maar of dat betekent dat je dan niet meer besmettelijk bent, is niet bewezen. En bovendien, in het bandenbedrijf wil je niet dat soort discussies voeren. Je wil over banden praten, of andere leuke dingen, maar niet hierover. Dus daarom drukken we iedereen op het hart je toch vooral aan de afspraken te houden en dus ook dat mondkapje op te doen.”

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties