Overheidssubsidie voor Koskamp-project

De klant zo goed mogelijk kunnen blijven bedienen. Dat is de krachtige missie van grossier Koskamp. Om deze missie kracht bij te zetten hebben Brigitte Nijland en Arjan Ekkel van Koskamp Automaterialen uit Den Ham het initiatief genomen voor het project ‘Werken vanuit Talent’, een project waaraan staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken onlangs een subsidie van 175.000 euro toekende in het kader van de campagne MKB Idee 2019.

De autobranche is aan grote veranderingen onderhevig, niet in de laatste plaats op technologisch vlak. Die zorgen voor een transitie van de branche, waarbij met name mkb-bedrijven makkelijk op achterstand kunnen komen. Veel van de technologische ontwikkelingen (digitalisering, elektrificatie et cetera) gaan ook nog eens razendsnel.

Tegelijkertijd is er een enorme druk op de personeelsmarkt. De vraag naar goed opgeleide medewerkers – zowel beginnend als ervaren – is branchebreed een uitdaging. Met name het mkb heeft moeite hier de juiste aanpak te vinden, enerzijds vanwege een gebrek aan focus, anderzijds vanwege een gebrek aan tijd.

Talentenscan

Koskamp bedacht in samenwerking met drie autobedrijven een talentenscan die de basis vormt voor een meer strategische benadering van de personeelsproblematiek in de autobranche, juist voor kleinere en middelgrote ondernemingen. Cruciaal daarbij is dat de betreffende ondernemers bereid zijn te investeren in hun personeel en daarbij het concept omarmen van een human centered proces-coördinator.

Hieronder wordt verstaan een intern aangestelde, ervaren medewerker die ervoor zorgt dat de huidige en zeker ook nieuwe medewerkers hun talenten continu blijven ontwikkelen, ongeacht hun leeftijd. Het vergaren van kennis en het continu bijblijven is een belangrijke kernwaarde om ook in de (nabije) toekomst de reparaties te kunnen uitvoeren.

Pilot

De subsidie is toegekend om het project als een pilot bij drie autobedrijven uit te werken. Het gaat om Volvo-dealer Arendsen, Van der Horst Autogroep uit Friesland (onder andere Vakgarage) en Bosch Car Service Bertil Jansen uit Den Ham. Er is een jaar uitgetrokken om met deze drie ondernemingen te starten en de theorie en de praktijk op elkaar af te stemmen en een praktisch model uit te werken. Het spreekt voor zich dat Koskamp ook andere bedrijven wil ondersteunen om zich klaar te stomen voor de (nabije) toekomst.

Op de foto Brigitte Nijland en Arjan Ekkel van automaterialengrossier Koskamp met de cheque van het ministerie.

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1681 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *