Verbrandingsmotor nog lang in werkplaats

De autobranche zal, met name in de werkplaats, nog lang met benzine- en dieselmotoren worden geconfronteerd. Dat blijkt uit een blik op de jongste cijfers van VWE.

Ook al staan veel redactionele kolommen vol met de ontwikkelingen met betrekking tot elektrische auto’s, de verbrandingsmotor zal nog lang een bron van werkplaats- en onderdelenomzet zijn. VWE telde in zijn database in november 2017 nog altijd 8.422.323 personenauto’s met een verbrandingsmotor. Dat is inclusief 98.730 hybride auto’s (1,1 procent van het wagenpark). Ter vergelijking: in 2012 telde het wagenpark in november 7.113.392 personenauto’s, waarvan 2.862 hybride auto’s (0,04 procent). Het wagenpark groeide in vijf jaar dus zo’n 18 procent.

Veranderingen gaan snel

Met andere woorden: voordat deze potentiële aftersalesvijver is leeggevist en de auto’s zijn vervangen door volledig elektrische, zijn we decennia verder. Dat betekent niet dat de eigenaar van het autobedrijf achterover kan gaan leunen. Hij moet wel degelijk kijken naar de ontwikkelingen in de markt. Veranderingen gaan soms snel. De aftersales verandert sowieso in rap tempo, vooral qua technologie, qua marketing, de structuur en niet te vergeten de machtsverhoudingen. Bij dat laatste punt zal de komende jaren connectiviteit een hoofdrol opeisen.

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1693 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen