Concurrentiedruk leidt tot keuzes

De Nederlandse markt voor reparatie en onderhoud is relatief groot. Ruim acht miljoen voertuigen bezoeken regelmatig een werkplaats voor een APK, onderhoud, reparatie of bijvoorbeeld een bandenvervanging. Maar het totale werkaanbod loopt in volume wel terug.

Zowel het veranderende autogebruik, de zuinigere consument en door de huidige stand van de techniek, heeft een auto simpel gezegd minder behoefte aan onderhoud. Dus zal ook het aantal werkplaatsbezoeken dalen en de werkplaatsomzet. Met als gevolg een grotere concurrentiedruk, want de strijd om die werkplaatsklant zal worden opgevoerd.

Auto- en garagebedrijven en hun leveranciers zullen samen de klant moeten bewerken om deze voor ‘hun keten’ te behouden. Dat vergt de moed om keuzes te maken; als leverancier om met bepaalde garages wel of niet in zee te gaan en voor garagebedrijven om hun loyaliteit aan een leverancier te vergroten.

In dat keuzeproces zullen bedrijven buiten de boot vallen, omdat er niet genoeg ruimte is voor alle huidige spelers. Die ontwikkeling zal in 2014 en 2015 het aftersaleslandschap gaan kleuren. Zowel bij dealers, universele garages, schadeherstellers, bandenspecialisten en fastfitters. Niemand zal deze trend aan zich voorbij kunnen laten gaan.

Marco van der Aa (Hella) over keuzes maken

[responsive-video identifier=”RiqByyTRvWY”]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.