Faal snel

Als je erop gaat letten zie je overal ineens gele Panda’s op de weg. Dat is wellicht wat kort door de bocht, het gaat beter op voor grijze Golfjes of zwarte V70’s, maar het principe is duidelijk. Ik vraag me af of dat ook geldt voor de stelling ‘faal liefst snel’. In relatief korte tijd heb ik namelijk verschillende verwante opmerkingen in die sfeer gehoord en dat zette me aan het denken.

Moet je snel na de start van een project falen, of moet je snel starten om achter een mogelijk falen te komen? Uit de stelling kun je ook lezen dat falen moet, in plaats van dat het snel moet. Kolder natuurlijk: het idee is eerder dat je, als je toch moet falen, dat beter snel kan doen. Het woord alleen is voor ons Nederlanders best confronterend. Waar een Amerikaan bij een faillissement op het cv kan rekenen op bijval (je hebt leergeld gegeven en durf getoond), telt het hier als tekortschieten; falen dus. Het staat op je cv qua aanbevelingswaardigheid net een niveautje onder gevangenisstraf.

Waarom dan toch: snel falen? Er spreekt een aantal wijze lessen uit die twee woorden. Om met het eerste te beginnen: de snelheid staat haaks op oeverloos overleggen, maar impliceert ook ondoordachtheid. De spreekwoordelijke teen in het water dat blijkt te koken. Een brandwond dus, maar het goede nieuws is dat het slechts een teen is. Terwijl wat vooronderzoek de bellen en dampen had onthuld en ook die brandwond was voorkomen. Snelheid oké, maar niet te snel dus.

Het laatste woord, falen, heeft de sfeer van een eindstadium maar het is een begin. Door snel achter de zwakheden van een plan te komen kun je bijsturen zonder dat er kapitalen verbrand zijn. Zelfs als het plan volkomen onzalig blijkt en er volledig afscheid van genomen moet worden. Wachten tot een plan perfect is, is per definitie gedoemd te mislukken. Ten eerste duurt introductie te lang waardoor het achterhaald kan zijn en dan zijn de kosten al uit de pan gerezen. Bovendien is perfectie niet menselijk en dus feitelijk onmogelijk. Begin gewoon. Of het nu gaat om die investering in uitlijnen, in hightech camerakalibratie, telematicadiensten of direct marketing. Begin gewoon…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.