Keurmerk Private Lease: ‘Zelfregulering kan werken’

Private lease had alles in zich om de nieuwe woekerpolis te worden: een in de basis goed product waar de markt mee aan de haal gaat op jacht naar het grote geld. Consumenten lezen de kleine letters niet goed, als ze deze al goed interpreteren en op waarde schatten. Het Keurmerk Private Lease moet voorkomen dat een nieuwe woekerpolisaffaire kan ontstaan.

En er waren weldegelijk excessen ontstaan waardoor private lease hard voorsorteerde richting woekerpolisaffaire. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) kreeg het al snel in het vizier, mede doordat het in sommige gevallen voor de consument makkelijker was om met een auto de showroom uit te rijden dan een nieuw telefoonabonnement af te sluiten.

“Dat is op zich al vreemd: de impact van een leasecontract op het besteedbaar inkomen is vergelijkbaar met die van een financiering. In dat licht bezien, is een ontbrekende BKR-toetsing niet logisch”, zegt Arnold Koopmans die optreedt als woordvoerder voor de Stichting Keurmerk Private Lease. Een ander aandachtspunt vanuit AFM was bijvoorbeeld de hoogte van de boete bij het voortijdig afbreken van het contract, of de afspraken rond de gereden jaarkilometrages.

Een eerste incident heeft zich overigens wel voorgedaan met een onterecht online gebruik van het keurmerk. “Het was echter geen kwade wil, maar een gebruik die niet in de huidige opzet past. Het betrof een inkoopwebsite en dergelijke intermediairs kunnen nu het keurmerk nog niet voeren. Dat heeft ons wel aan het denken gezet om een variant van het keurmerk te ontwikkelen, speciaal voor deze doelgroep. Overigens is dit specifieke incident snel opgelost omdat de desbetreffende partij graag wilde meewerken.”

Het hele interview met Arnold Koopmans is hier te lezen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.