Koopjesjagers

Met het stijgen van de gemiddelde leeftijd van het wagenpark verandert de klantbehoefte van de bezitter. De tweede eigenaar van een auto kijkt normaliter toch iets anders naar de occasion dan de vijfde, al was het maar omdat de bijbehorende investering van een heel ander niveau is. Is dat zo?

Besteedbaar inkomen en de prijs van automobiliteit zijn niet meer zo direct te koppelen als het vorige eeuw wel was. Goedverdienende yuppen in de hippe stadscentra malen niet om het hebben van een auto en de verplichtingen die daarmee gepaard gaan. Private lease is daarom ook minder interessant voor ze, autodelen juist veel interessanter.

Wie echter omwille van het beperkte besteedbaar inkomen goedkope mobiliteit zoekt met bijbehorende lage vaste lasten en onderhoudskosten zal gaan shoppen. Het zijn de twee grote fastfitketens die op dit segment inzetten met hun online offertemachines voor onderhoudswerk. Euromaster debuteerde er mee en begin deze maand volgde Profile Car & Tyreservice. Achter beide ligt dezelfde techniek; brondata uit Partscat van Brezan, Haynes Pro, RDW en bijvoorbeeld Tecdoc. De prijsgevoelige consument heeft er een extra vergelijkingsinstrument bij op het toch al transparante medium internet. Op voertuigspecifiek onderhoud viel die transparantie tot op heden eigenlijk best tegen. Of het merkkanaal hiervan veel last gaat hebben is de vraag, daar zit het jongere wagenpark met een traditioneel ander klantprofiel. Hadden we net niet vastgesteld dat het wagenpark veroudert?

Het universele bedrijf kan een parallel trekken met de bandenwebshops. Die worden ge-/misbruikt om een betere prijs te bedingen. De onderdelenwebshops hebben dit pad vervolgens gevolgd en nu het onderhoudswerk. We kenden al Kostdat vanuit Sator, maar nu wordt het aanbod prijsvergelijkers via Brezan met Euromaster en Profile Car & Tyreservice snel vergroot in capaciteit. Het is zaak de consument dus op andere fronten te binden zodat het niet meer alleen over prijs gaat. In dit kader is telematica een buzzword aan het worden, maar niet zonder reden. Niet voor niets is Sator, dat met de introductie van Kostdat ook de offertetools aftrapte, bezig met de volgende stap: telematicadongels die het autobedrijf kan inzetten om de klant van dienst te zijn, maar deze ook te binden.

In het eerste Nationaal Telematicacongres wordt uitgebreid ingegaan op het virtuele toneel waar meer en meer autofabrikanten, dealernetwerken, leasemaatschappijen en het onafhankelijke kanaal gaan strijden om de klant. Volop reden dus voor Automotive Insiders, in samenwerking met Aftersales Magazine, om op 15 juni een kennisevent aan dit belangwekkende thema te wijden. Het belooft een even interessante als inspirerende bijeenkomst te worden. Nieuwsgierig? Kijk hier alvast naar het programma.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.