Ook andere toeleveranciers VW in problemen

Hoewel de rechter afgelopen vrijdag een uitspraak deed in het voordeel van Volkswagen, weigeren de twee betrokken toeleveranciers die in een financieel conflict gewikkeld zijn met de Duitse autofabrikant, de gewenste onderdelen te leveren.

Dat 28 duizend VW-medewerkers als gevolg van stilgelegde productie waarschijnlijk een week gedwongen thuis zitten, is maar een deel van de gevolgen. Ook andere toeleveranciers komen nu in de problemen. Want een stilstaande band betekent dat zij niks kunnen toeleveren en dus geen geld ontvangen.

De Duitse vereniging van inkoop en logistiek (BME) waarschuwt voor de dramatische gevolgen van deze kettingreactie – die deels ook geldt voor Nederlandse toeleveranciers. Volgens BME kunnen bijna vijfhonderd grote en kleine toeleveranciers hun onderdelen nu niet kwijt, en dus geen facturen sturen. Wordt de zaak tussen Volkswagen en de beide toeleverancier – ES Automobil Guss en Cartrim – niet opgelost, dan komen vooral kleinere toeleveranciers, die vaak afhankelijk zijn van Volkswagen, direct in gevaar.

 

Durfkapitalisten

Cartrim levert autostoelbekleding en gieterij ES Automobil Guss onder meer differentieelbehuizingen. Beide bedrijven behoren tot de Bosnische Prevent Group, een onderneming die in handen is van een club zakelijk agressieve durfkapitalisten. Deze wijken geen duimbreed voor het grote Volkswagen. ‘Eerst geld zien en nieuwe afspraken maken, dan pas leveren’ is het parool.

Overigens lijkt het vreemd dat een autogigant als Volkswagen zo snel in problemen komt door het afhaken van een of twee toeleveranciers. Indachtig de voetbalwereld zou je verwachten dat alle ‘posities’ minimaal dubbel bezet zijn, om al te grote kwetsbaarheid te voorkomen. Wellicht speelt er achter de schermen dan ook meer dan zo op het eerste gezicht lijkt. Als dat zo is, zal het ongetwijfeld de komende dagen of weken blijken.

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1804 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.