Wagenpark krimpt

De occasionexport zal dit jaar het relatief hoge aantal van 350.000 bereiken. Dit blijkt uit een analyse van Aumacon in opdracht van Aftersales Magazine. In 2009 was de export ingezakt naar 182.000 om vervolgens gestaag op te klimmen naar 274.000 vorig jaar.

De voorspelling is met name gebaseerd op de cijfers die zowel in de tweede helft van vorig jaar als in het eerste kwartaal van 2012 genoteerd werden. Het heeft ook enige tijd gevergd voordat de exportbedrijven op stoom kwamen. Inmiddels kan gerust gesproken worden van een volwassen sector waarin betrouwbare partijen in staat zijn grote aantallen ‘weg te zetten’ richting (vooral) Oost-Europese markten. Met name onze Astra’s, Golf’s en Passat’s liggen goed in de markt. De exportrangorde is trouwens een van de laatste lijstje waarin Opel nog bovenaan staat. Sterker nog, Opel heeft dit jaar – ten koste van Volkswagen – weer de lead genomen in de occasionexport. De gemiddelde Opel-werkplaats in Nederland zal er echter minder vrolijk van worden…

Vijftigduizend minder

Tegenover een scherp toegenomen export staat een wat kwakkelende import van occasions. In de fase tussen 2007 en 2009 klom de import voorzichtig van 73 naar 78.000 stuks per jaar om in 2010 te pieken met 98.000 stuks. Daarna gaat het bergafwaarts. Van 79.392 stuks in 2011 naar (volgens Aumacon) zo’n 70 stuks in dit lopende jaar. De gevolgen van deze ontwikkelingen zijn toch precair. Want tezamen met de vaststelling dat we dit jaar niet meer dan zo’n 480 nieuwe auto’s aan het wagenpark gaan toevoegen en dat de afvoer (door middel van sloop) ook dit jaar zo’n 250.000 stuks zal bedragen, rest er slechts één conclusie: ons personenautowagenpark gaat dit jaar met zo’n vijftigduizend stuks achteruit. Weliswaar geen aantal om wakker van te liggen, maar het doet weldegelijk geweld aan die veilige strohalm die de aftermarket nog leek te hebben.

De gevolgen van deze ontwikkelingen zijn toch precair. Want tezamen met de vaststelling dat we dit jaar niet meer dan zo’n 480.000 nieuwe auto’s aan het wagenpark gaan toevoegen en dat de afvoer (door middel van sloop) ook dit jaar zo’n 250.000 stuks zal bedragen, rest er slechts één conclusie: ons personenautowagenpark gaat dit jaar met zo’n vijftigduizend stuks achteruit. Weliswaar geen aantal om van wakker te liggen, maar het doet weldegelijk geweld aan die veilige strohalm die de aftermarket nog leek te hebben.

Clem Dickmann

Clem Dickmann studeerde bedrijfseconomie (HEAO en EUR) en marketing (NIMA-C1/C2). Werkte voor een marketing intelligence bureau, waarna een viertal autofabrikanten en -importeurs volgden. Was tot 2002 werkzaam als CEO van Hyundai Nederland. Naast zijn werkzaamheden voor Aumacon is hij actief als NIMA-examinator en analist/columnist. Strategie en marketing zijn de specialismen. In 2003 werd hij – als eerste persoon uit de Nederlandse automotive-sector – gecertificeerd als Register Marketeer (RM). In 2007 behoorde hij tot de eerste lichting Qualified Examiners van het NIMA, in 2010 gevolgd door de benoeming tot Senior Marketing Professional (SMP).

Van Clem Dickmann zijn er nog 40 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Clem Dickmann

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *