Nederland blijft koploper EV-transitie

Nederland blijft Europees koploper als het gaat om investeringen in infrastructuur die nodig zijn om over te stappen op elektrische voertuigen (EV’s). Ook het Verenigd Koninkrijk en de Amerikaanse staat Californië zijn wat dat betreft vergevorderd.

Dat is de conclusie uit het Global Charging Infrastructure Market Report dat Arcadis heeft gepubliceerd. Hierin analyseert het adviesbureau vijf parameters die bepalen hoe goed regio’s zijn voorbereid op de EV-transitie. De parameters zijn:

1.  Leiderschap en stimulansen van de overheid

Beleidsveranderingen en strengere milieuregels zijn enkele van de sterkste katalysatoren voor de wereldwijde EV-transitie. Hong Kong loopt hierin voorop en biedt onder meer belastingvrijstellingen, een bestaand verbod op ICE-voertuigen en boetes voor het rijden in lage-emissiezones.

2.  Volwassenheid en gereedheid van de EV-markt

Een regio moet een volwassen EV-markt hebben om levensvatbare investeringen in laadinfrastructuur te ondersteunen. Hierin loopt Europa voorop, met name Noorwegen en Nederland zijn al zeer volwassen markten. Daarentegen hebben veel Zuid-Amerikaanse landen ruimte voor verbetering.

3.  Rendement

Voor gebruik dient er een juiste balans te zijn tussen te veel infrastructuur en laag gebruik, en ondermaatse infrastructuur versus te hoog gebruik, waardoor “wachtrijen aan de stekker” ontstaan. Het rendementspotentieel wordt ook beïnvloed door de prijzen van elektriciteit en fossiele brandstoffen. Van de gemeten regio’s is het vasteland van China het sterkst. Ook Europa doet het goed, met name Spanje , Noorwegen en Nederland .

4.  Oplaadinfrastructuur

Beschikbaarheid en bereikbaarheid van laadpalen is een belangrijke factor in de transitie naar EV’s. Hierin loopt Nederland voorop, maar ook New York en Californië doen het goed. 

5.  Gemakkelijk zaken doen

Sterk regeringsleiderschap gekoppeld aan een robuust rechtssysteem en regelgevingsbeleid, samen met een sterk BBP per hoofd van de bevolking, toont het potentieel en de aantrekkelijkheid aan om te investeren in een groeiende EV-markt. Nederland , de VS en Singapore staan ​​hier allemaal bovenaan.

In een toelichting op het rapport zegt Simon Swan, directeur van Arcadis: “De markt voor elektrische voertuigen is snel in beweging, met steeds nieuwe oplaadpunten en technologieën die steeds beschikbaar komen. Het versnellen van deze transitie is van cruciaal belang om de uitstoot te verminderen en de impact van klimaatverandering te beperken. Wijdverbreide adoptie van elektrische voertuigen is van cruciaal belang, en zelfs in langzamer ontwikkelende markten , er is vooruitgang. Deze index is een momentopname en regio’s zullen verbeteren naarmate ze nieuwe overheidsstimulansen aannemen, hun laadinfrastructuur uitbreiden of naarmate de EV-markt volwassener wordt. Met duidelijk leiderschap en het juiste beleid kunnen elektrische voertuigen een cruciale rol spelen bij de aanpak van de klimaatcrisis.”

 

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3701 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.