Ford, de BMW Group, Daimler en de Volkswagen Group kondigen de joint venture Ionity aan. Hierin gaan de autofabrikanten samen bouwen aan een nieuw Europees oplaadnetwerk voor elektrische auto’s.

De joint venture richt zich op de bouw van zo’n 400 laadstations voor het jaar 2020. Ionity maakt er een punt van om zorgvuldig de juiste locaties voor de oplaadstations te kiezen. Het nieuwe bedrijf is gevestigd in München. Deze joint venture wordt geleid door algemeen directeur Michael Hajesch van BMW en operationeel directeur Marcus Groll van Porsche. In 2018 zal het team naar verwachting uit zo’n vijftig medewerkers bestaan. “De beschikbaarheid van een wijdverbreid netwerk voor snelladen is van essentieel belang om elektrische auto’s voet aan de grond te laten krijgen in de markt”, zegt Michael Hajesch. “De oprichting van Ionity maakt dit mogelijk. Het toont aan dat autofabrikanten zich graag samen inzetten om dit doel te bereiken. Met de komst van het eerste pan-Europese HPC-netwerk maken we elektrische auto’s geschikt voor het afleggen van grote afstanden. Daarbij richten we ons speciaal op de individuele consument, met een snel en comfortabel oplaadsysteem met digitale betalingsmogelijkheden.”

Start bouw

Al dit jaar worden twintig stations voor het publiek geopend. Deze komen te liggen op de hoofdwegen in Duitsland, Noorwegen en Oostenrijk. De afstand tussen de stations onderling is ongeveer 120 kilometer. Het netwerk wordt in 2018 uitgebreid tot meer dan honderd stations. Elk snel oplaadstation biedt oplaadmogelijkheden voor meerdere gebruikers tegelijkertijd. De oplaadcapaciteit is tot 350 kW. Ter vergelijking: de bestaande laadinfrastructuur van bijvoorbeeld Fastned en Allego laadt tot 50 kW.

Andere netwerken

De joint venture overweegt een koppeling met bestaande oplaadtechnologieën. Ionity onderhandelt met bestaande initiatieven. De oprichters van Ionity hebben alle een even groot belang in de joint venture. Andere autofabrikanten worden uitgenodigd om bij te dragen aan de uitbreiding van het netwerk.
Deel dit artikel op
Laatste nieuws
20 februari 2024
Meest bekeken berichten
Recente Reacties