Lange tijd geloofde men dat het aantal auto’s op de Nederlandse wegen geleidelijk zou gaan afnemen. Dat is niet langer vol te houden. Voor de periode tot aan 2030 zal het wagenpark alleen maar toenemen.

Die conclusie valt te trekken uit het onlangs door Automotive Insiders en onderzoeksbureau Trend-Rx gepubliceerde rapport ‘Prognose wagenpark 2030’. Het rapport maakt een uitgebreide analyse van de factoren die voor deze groei verantwoordelijk zijn en verrassend genoeg is de economische groei daar niet een van.

Versnelde groei

In 2000 telde het Nederlandse wagenpark nog 6,34 miljoen personenwagens. Sindsdien is het wagenpark blijven groeien, zelfs tijdens de economische crisis rond 2012, om uit te komen op 8,68 miljoen in 2020. De groei heeft zich in de laatste jaren zelfs nog versneld. Het ziet er dan ook naar uit dat het wagenpark in 2030 zal bestaan uit zo’n 9,59 miljoen personenauto’s. Dat is natuurlijk goed nieuws voor de autobedrijven, die al deze auto’s zullen moeten gaan onderhouden en repareren. Het merendeel van die auto’s (81,3 procent) is in particulier bezit en dus voor de branche een aantrekkelijke doelgroep.

Binnen het wagenpark zullen er wel forse veranderingen plaatsvinden in de verdeling naar leeftijdsklassen, waarbij met name een afname zal plaatsvinden bij de categorieën tot vijftien jaar oud en een groei in de oudste leeftijdsklassen. Het aantal gereden kilometers zal blijven groeien, maar de het gemiddelde aantal kilometers per voertuig zal dalen.

Alle informatie is te lezen in het rapport dat hier te bestellen is.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties