Onlangs had ik een gesprek met iemand van OOMT die zei steeds vaker van leerling-monteurs te horen te krijgen dat ze niet als leerling-monteurs worden gezien. In het autobedrijf wordt al snel een zware last op de schouders van leerling-monteurs gelegd, terwijl ze nog in opleiding zijn. Er wordt druk op hen uitgeoefend om te presteren, factureerbare uren te schrijven, terwijl het nog gewoon leerlingen zijn.

Met het zelfbewustzijn van de jonge generatie denken velen dan al gauw: als dit mijn toekomst is, dan hoeft dat voor mij niet. Het perspectief op een plezierig arbeidzaam leven is voor veel jonge mensen gewoon niet aantrekkelijk genoeg. Wat ik ook wel gehoord heb van een technisch specialist in opleiding is dat hij in zijn leerbedrijf vooral veel heeft mogen vegen. Dat motiveert zo iemand natuurlijk niet. Gevolg is dat veel monteurs in opleiding voortijdig de opleiding verlaten.

Ik merk het zelf ook wel bij stagiairs en leerlingen die bij ons in het bedrijf komen kijken en al gauw denken dat dit het is. Als je zelf niet bewust bezig bent die jonge mensen een perspectief te geven, valt het werk in het autobedrijf ze gewoon heel zwaar. Feit is wel dat het besef dat je onderaan de ladder moet beginnen bij de jeugd niet echt leeft. Je moet ze echt duidelijk maken dat ze ergens moeten beginnen, maar dat er wel degelijk een heleboel mogelijk is, op termijn.

Natuurlijk, het vak van automonteur blijft een praktisch vak, dat technisch alleen maar complexer wordt. Als je bereid bent daar tijd en moeite in te stoppen ligt er wel een heel mooie, zekere toekomst voor je open. Wij hebben zelf ook een jong team, van mensen die hier al vier, vijf jaar werken en die zijn allemaal super gemotiveerd. Dat geeft een heel mooie sfeer in het bedrijf, wat ons als leermeester ook weer de energie geeft om anderen het vak te leren, want dat moet je wel hebben: het mooi vinden om jonge mensen in je bedrijf te zien groeien.

Mijn medewerkers laten stagiairs en leerlingen ook merken dat ze onderdeel zijn van het team, dat ze er echt bij horen. En ik snap wel dat er arbeidskrapte is, dat je niet altijd tijd hebt om een ervaren monteur vrij te maken om een jonge monteur bij de hand te nemen, maar zo zal het toch moeten. Automonteur is echt een vak en dat vak moet je eerst leren. Geef die leerlingen daar dan ook de ruimte voor. Op de lange termijn pluk je daar ook de vruchten van, want van die jonge mensen zullen we het later wel moeten hebben.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties