Omzet Hedin plust 17,2 procent in 2021

De Hedin Mobility Group heeft in 2021 een omzet gedraaid van 28,2 miljard Zweedse kronen (2,7 miljard euro). Dat is een stijging van 17,2 procent ten opzichte van de 24,1 miljard kronen (2,3 miljard euro) over 2020. De winst nam met bijna de helft (42,4 procent) toe tot een totaal van 1,2 miljard kronen (109 miljoen euro).

Voor het overgrote deel werd de omzet gemaakt met de wederverkoop van auto’s, nieuwe (67.557) zowel als gebruikte (36.062), wat neerkomt op 103.619 voertuigen. Daarnaast distribueerde Hedin in 2021 nog 21.462 voertuigen doorheen Europa. In totaal was Hedin in 2021 daarmee goed voor 125.081 verkochte auto’s.

Overnames

De stijging van de omzet werd onder meer gerealiseerd door verschillende overnames. Zo nam Hedin begin van 2021 het Ford-dealerschap voor Zweden over van Ford Werke GmBh. Daarnaast werd Hedin in Zweden aangesteld als de exclusieve distributeur van het elektrische MG. Aan het einde van 2021 nam de Belgische zustermaatschappij Hedin Automotive Belgium in Vlaanderen bovendien drie Toyota/Lexus-dealers over, nadat in het begin van het jaar in de Antwerpse regio al vier Mercedes-Benz dealers van Mercedes-Benz Group werden overgenomen..

In 2022 werd bekend dat Hedin de Nederlandse dealergroep Stern overneemt, een overname die in maart 2022 werd bekrachtigd.

Verwachtingen

In een toelichting bij de cijfers laat ceo Anders Hedin weten dat bijna alle dealers van Hedin te kennen hebben gegeven voor heel 2022 aanhoudende verstoringen te verwachten in de distributieketen van nieuwe voertuigen, als gevolg van het wereldwijde tekort aan halfgeleiders. Werd aanvankelijk verwacht dat dit probleem in de loop van 2022 zou zijn opgelost, de Russische invasie van Oekraïne heeft deze verwachting aanzienlijk getemperd.

De invasie heeft bovendien geleid tot grote onzekerheid in de hele wereld. Wanneer de sancties tegen Rusland leiden tot een totale ban op olie en gas uit Rusland zou bovendien de Europese economie in een recessie terecht kunnen komen, wat ook de autoverkopen zal raken.

Tot slot vuurt Anders Hedin de ondernemersgeest aan door de dealers te wijzen op hun lokale, onafhankelijke operationele en financiële verantwoordelijkheid.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3423 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.