Geen quotum alstublieft

Wat staat op uw wensenlijst voor 2022? En dan heb ik het even niet over lockdownvrijheden etc. De kans is best aanwezig dat personele uitbreiding op die lijst staat. Het werkloosheidspercentage daalde eind vorig jaar ver onder de drie procent, terwijl het een jaar eerder nog vier procent was. Oftewel, de groep bankzitters wordt kleiner en kleiner. Tel erbij op dat instroming schaars is en het plaatje wordt duidelijk. We pompen personeel rond, ondertussen de salarissen verhogend.

In deze editie van Aftersales Magazine komt een eenmansbedrijf aan het woord, een bedrijf zoals er zoveel zijn in ons land. Voor het ondernemen begonnen bij een merkdealer tot de wens om op eigen benen te staan het uiteindelijk won van alle tegenargumenten. De combinatie van steeds meer werk en kinderen met een passie voor techniek leidde tot het ontstaan van een echt familiebedrijf.

Wat mij echter bijzonder teleurstelde, om sterkere termen te vermijden, waren de opmerkingen van dochter Tes van Empel over de moeite die ze had om als meisje een stageplaats te krijgen. Hoe ze zich tijdens de opleiding staande moest houden tussen de jongens. Dat ze uiteindelijk bij de Dames van Hurkmans uitkwam, omdat ze daar juist wel meiden willen. Teleurstellend, niet omdat ze dat vertelde maar omdat we blijkbaar als sector nog altijd zo met mensen omgaan.

We leven in een tijd waarin diversiteit een doel op zich geworden lijkt. Kijk naar het vierde kabinet Rutte: de verdeling man-vrouw is er bewust fiftyfifty. Nu heb ik niets met dergelijke quota waarbij ogenschijnlijk de percentages belangrijker worden dan individuele capaciteiten. Dat gezegd hebbend: met of zonder quotum komen zowel capabele als incapabele mensen in een functie terecht. Blijkbaar is het quotum nodig om diversiteit af te dwingen.

Ik hoop van harte dat we in onze sector geen keihard quotum nodig gaan hebben om die diversiteit op te krikken en zo de instroom in de sector en de personele bezetting van de autobedrijven te verhogen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.