James ‘gecertificeerd Diesel Filter Specialist’

Op de openingsdag van Autoprof Gorinchem 2018 ontving Denis van Altena, directeur James Auto Service Nederland, als eerste partij in Nederland het nieuwe keurmerk Gecertificeerd Diesel Filter Specialist.

Van Altena (links) kreeg het certificaat uit handen van Harry Filon, directeur van de stichting Duurzaam Repareren, die toeziet op de praktische invulling. In het college van de stichting zitten onder meer de ANWB, fleetowners en leasemaatschappijen.

Voorwaarden

Vanaf 20 mei 2018 is het verwijderen van roetfilters (DPF) bij wet verboden. Ook worden voorwaarden gesteld aan het vervangen en reinigen van de systemen. Bij de controle spelen de apk-stations een belangrijke rol. Stichting Duurzaam Repareren wil professionals en consumenten helderheid verschaffen. Met het oog daarop zijn de keurmerken ‘Gecertificeerd Diesel Filter Specialist’ en ‘Erkend Diesel Filter Reconditionering-specialist’ in het leven geroepen. Bedrijven met dit label vervangen of reinigen aantoonbaar (audit, in eerste instantie via Dekra) op de juiste wijze. Daartoe bevat het keurmerk harde criteria, bijvoorbeeld de hoeveelheid bar, thermische reiniging en het wegen. Het keurmerk draagt volgens de stichting bij aan “het professionele imago van het autobedrijf”. Bovendien is er een mooie link met de apk, waar de controle ligt.

Mooie aanvulling

James Auto Service Nederland herbergt zeventig merkonafhankelijke garagebedrijven. Het is overigens de overkoepelende keten die gisteren als eerste het certificaat in ontvangst nam; de afzonderlijke leden volgen pas na hun individuele audit. “Het is een mooie aanvulling op de service van onze garages”, zegt Van Altena. “Particuliere klanten en professionele opdrachtgevers kunnen er blindelings vanuit gaan dat wij dieselproblemen volgens de nieuwe wetgeving uitvoeren én dat wij hierop gecontroleerd worden door de stichting.”

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †