Column Marc Huisman: Winterbandenwissel is een cadeautje

Momenteel geniet ik van mijn vakantie. Dit keer ben ik met de auto naar Italië afgereisd. Een prachtige omgeving om lekker tot rust te komen. De enige zakelijke activiteit die ik me had voorgenomen, was het schrijven van deze column.

Door alle drukte voor mijn vakantie, was ik daar namelijk niet aan toegekomen. Het is grappig te merken dat een smartphone je toch altijd de baas is. Om precies te zijn: de mail app. Een e-mailtje van mijn collega deed me op mijn laatste vakantiedag opeens nog herinneren aan het schrijven deze column. Een e-mailtje met als onderwerp: winterbanden. Marc HuismanDe zomer is niet eens voorbij, of menig autobedrijf is al bezig met de voorbereiding op de winterbandenwissel. Een hype is het geworden. Gemiddeld rijdt één op drie automobilisten op winterbanden. Werk aan de winkel dus voor autobedrijven. Maar levert het ook daadwerkelijk iets op?

Contactmoment

Op korte termijn waarschijnlijk niet. De meeste bedrijven besteden liever een uur aan de uitvoering van een onderhoudsbeurt, dan aan het verwisselen van vier banden. Tenminste, als het om rendement gaat. Op de lange termijn is dat wel het geval. De klant bezoekt immers twee keer per jaar je bedrijf voor de bandenwissel. Twee keer per jaar dus een extra contactmoment! En dat zonder extra kosten te maken. Sterker nog, de klant betaalt voor het wisselen en dus levert het iets op. Klantencontact is belangrijk. De juiste aandacht geven, om precies te zijn. Door interesse te tonen, creëer je een gunfactor. En die gunfactor is belangrijk als de klant in een later stadium een aankoop wil of moet doen. Je zorgt ervoor dat de klant niet meer om je heen kan en niet om je heen wil. Ik las in mijn vakantie een boek dat ging over: wat je geeft, krijg je terug. Aandacht geven kost vaak tijd en betaalt zich niet altijd direct terug. Maar dat je er op een gegeven moment de vruchten van plukt, is een feit. Het gratis wisselen van winterbanden voor vaste klanten, zou ook een vorm van geven kunnen zijn. Je onderscheidt je er zeker mee. Misschien moeten we dat eens proberen? Deze column verscheen in Aftersales Magazine 2014-09

Marc Huisman

Ondernemer en Autobedrijf van het jaar 2013/2014.

Van Marc Huisman zijn er nog 6 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Marc Huisman