Bedrijfsopvolging

In een vergrijzend land zoals het onze is het opvolgings-vraagstuk aan de orde van de dag. Wie dacht dat de onderneming zijn pensioen zou worden, kan van een koude kermis thuiskomen, zeker in de periferie die als krimpregio te boek staat.

Het eigen pand verdrinkt in een overvolle vastgoedmarkt en de tijd is voorbij dat collega’s grof geld overhadden voor het overnemen van een auto- of schadebedrijf inclusief een beste som goodwill. Voor dealers is het helemaal complex omdat de franchisegever het eerste kooprecht heeft én een vetorecht op andere kopers kan uitoefenen. Uitzonderingen in alle gevallen uiteraard daargelaten.

Een inspirerende case spotte ik in Engeland. Iets links van Birmingham is Classic Motor Cars gevestigd. CMC restaureerde bijvoorbeeld een reeks aan vroege E-types. Na zevenduizend uur heeft het bedrijf een in 1964 gecrashte Lightweight gerestaureerd, waarbij ruim negentig procent van de onderdelen opnieuw gebruikt kon worden. Het resultaat van deze lange tijd onmogelijk geachte klus was een prestigieuze award… Hoewel het bedrijfslogo direct de associatie legt met een XK120, is het breder actief. Onder de 22 restauraties nu zijn ook een Aston Martin en een Lancia. Een jaaromzet van zes miljoen euro klinkt goed, maar de winst bleef afgelopen jaar beperkt tot enkele tienduizenden euro’s. Dit wordt verklaard door de recente verhuizing.

De restauratiespecialist is 25 jaar geleden opgericht door grootaandeelhouder Peter Neumark en Nick Goldthorp: eerstgenoemde is bijna zeventig en ook Goldthorp nadert de pensioengerechtigde leeftijd. Tijd dus voor die opvolgingsvraag en de gekozen oplossing is een bijster creatieve geworden. Alle zestig personeelsleden zijn nu eigenaar (via het Britse model van een trustfonds). Dit geldt ook voor toekomstige personeelsleden, na een vooraf vastgestelde periode weliswaar. Er zijn wel een operationele raad en een raad van toezicht waarin onder anderen Neumark en een personeelslid zitting hebben. Een van de personeels leden omschreef het bekend worden van de nieuwe situatie als ‘best wel schokkend’. Het duurde even voordat de impact bij het personeel indaalde, maar inmiddels ziet het team de kansen en voordelen om met zijn allen wat van het bedrijf te maken. Dat was volgens Neumark ook de aanleiding voor de gemaakte keuze. In het Verenigd Koninkrijk zijn 300 bedrijven met zo’n constructie en die blijken een grotere winstmarge en productiviteit te hebben met minder verloop onder het personeel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.