Werknemers die met een auto van de zaak meer dan 500 kilometer privé rijden krijgen een forse fiscale bijtelling. Door als werknemer met de leasemaatschappij een contract op te stellen voor de privé gereden kilometers en als werkgever voor de zakelijke kilometers kan de bijtelling worden vermeden. Dat blijkt uit een nieuwe leaseconstructie die is bedacht door Care Dienstengroep en accountantsorganisatie Accon AVM.
De werkgever leaset een auto en stelt deze alleen voor de zakelijke ritten ter beschikking aan de werknemers. Vervolgens rekent de werkgever met de leasemaatschappij alleen de zakelijke kilometers af. De werknemers sluiten tegelijk ook een leasecontract af met de leasemaatschappij en betalen voor de door hen privé gereden kilometers. Door een ict-toepassing wordt iedere rit geregistreerd per werknemer met een onderscheid in zakelijke en privébestemming waardoor een sluitende kilometeradministratie ontstaat. Omdat registratie per werknemer plaatsvindt kan de auto door meerdere werknemers zowel zakelijk als privé worden gebruikt.
Marcel Grob van Care Dienstengroep licht de werking toe: “Stel, iemand leaset conform het traditionele model een Volkswagen Passat bij zijn werkgever. De nieuwwaarde van de Passat bedraagt 35.000 euro, de bijtelling kost hem dan 4.550 euro. Wanneer de werknemer alleen voor zijn privékilometers betaalt en hij rijdt 5.000 kilometer per jaar, dan kost dit hem 2.250 euro. Hij bespaart daarmee dus 2.300 euro. De werkgever hoeft de privékilometers niet te betalen en daarmee bespaart hij 2.250 euro.”
“Als gevolg van de contractuele verhoudingen tussen werkgever, werknemer en leasemaatschappij komt het privégebruik van de werknemers niet voor rekening van de werkgever. Hiermee wordt de wet en alle jurisprudentie met betrekking tot de bijtelling omzeild”, aldus Jaap van der Meulen van Accon avm.
Vereniging Auto van de Zaak (VAvdZ) heeft onlangs nog een bijtellingalert gelanceerd, waarmee leaserijders geïnformeerd worden als er iets verandert in de bijtelling.