Een autobedrijf biedt op Marktplaats een BMW X6 4.4i uit 2013 te koop aan. Volgens de advertentiekop met 671 pk, maar de advertentietekst houdt het op 555 pk. Op de rollenbank blijken het er later slechts 507, fors minder dan beloofd. Mag de koper de koopovereenkomst ontbinden op grond van non-conformiteit?

Een maand na aflevering klaagt de koper bij de verkoper. Het autobedrijf voert enkele reparaties uit aan de BMW en de koper rijdt weer verder. Bijna twee maanden later parkeert de koper de BMW voor de deur van het autobedrijf. Deze keer wil de koper de BMW pas terug als het vermogen van 671 pk aanwezig is. Dat was voor de koper de belangrijkste reden om de BMW te kopen.

Het autobedrijf vervangt de koelpomp van de turbo en stelt de BMW weer ter beschikking aan de koper met de woorden: ‘Het vermogen is weer terug.’ De koper twijfelt en laat het vermogen testen op de rollenbank. Hieruit blijkt dat niet eens het standaardvermogen van 555 pk wordt gehaald. De negen jaar oude krachtpatser met ruim 94.000 kilometers aan ervaring blijkt slechts een schamele 507 pk te produceren. Dat is een tekort van maar liefst 164 pk ten opzichte van de advertentie. De koper ontbindt de koopovereenkomst en wil zijn geld terug.

De koper beroept zich daarbij primair op non-conformiteit, omdat de verkoper niet heeft geleverd wat de koper op grond van de koopovereenkomst mocht verwachten. Die 671 pk was immers de enige reden om de auto te kopen en dat heeft de auto bij lange na niet. Het is een niet te herstellen gebrek zodat de enige oplossing ontbinding van de koopovereenkomst is, aldus de koper.

Het autobedrijf is onbekend met het aantal pk’s als enige koopmotief. Het ging immers om een unieke ‘Hamann Tycoon Evo M’, ooit in bezit geweest van Dirk Kuijt zo blijkt uit de advertentie. Er zijn dus kennelijk wel meer motieven geweest om deze specifieke BMW te kopen. Desalniettemin stelt het autobedrijf zich coulant op en biedt de koper aan om de BMW te tunen naar ongeveer 650 pk en de helft van de daarmee gemoeide kosten te dragen.

Het autobedrijf verweert zich verder met de stelling dat in haar advertentietekst een voorbehoud is gemaakt ten aanzien van de juistheid van de informatie en dat op de prijskaart in de showroom een vermogen van 555 pk stond genoemd. De koper had zelf meer onderzoek moeten doen naar het exacte vermogen van de BMW, als dat zo belangrijk was geweest. Bovendien was koper ermee bekend dat de tuning naar 671 pk pas na aflevering zou plaatsvinden. Dat verklaart ook waarom in de advertentiekop 671 pk staat genoemd. Het gaat om het standaardvermogen plus het door tuning toegevoegde vermogen.

Het is bekend dat het motorvermogen door ouderdom en gebruik van een auto afneemt. De koper had moeten stellen en onderbouwen waarom hij een daling naar 507 pk niet hoefde te verwachten. Dat heeft hij niet gedaan, zodat er in deze procedure van wordt uitgegaan dat een dergelijke afname van het motorvermogen niet ongebruikelijk en dus te verwachten is. Onder die omstandigheid kan niet gezegd worden dat de koper een auto geleverd heeft gekregen die niet aan de overeenkomst beantwoordt. Het beroep op non-conformiteit slaagt niet.

Uit deze uitspraak blijkt dat een beroep op non-conformiteit niet altijd hoeft te gaan over een technisch mankement dat enige tijd na aflevering optreedt. Hier ging het om een andere verwachting van de koper ten opzichte van de advertentie, maar daar ging de rechter niet in mee. Het subsidiaire beroep op dwaling met vernietiging van de koopovereenkomst tot gevolg slaagde ook niet. Wees secuur en duidelijk als het gaat om specificaties van auto’s die u te koop zet.

Deel dit artikel op

Eén reactie

  1. Ik zie dit wel als oplichting of minimaal misleiding en dat hoort strafbaar te zijn.
    Aangeven dat de auto veel meer vermogen heeft als de standaard fabriekswaarde doe je heel bewust en met het doel de auto sneller en voor een hoger bedrag te verkopen. Dat de rechter dit niet begrijpt is erg raar.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
28 november 2023
Meest bekeken berichten
Recente Reacties
  • Xander van Pelt on Symboolpolitiek rond youngtimers: “Interessant artikel wat een aardig beeld schetst op de omvang van de youngtimermarkt én de werkelijke gevolgen ervan in het…nov 24, 08:27
  • Freek Blekxtoon on Martin Kaspers nieuwe algemeen directeur AllParts Nederland: “Fantastisch nieuws voor Allparts en Martin, gefeliciteerd! Een heel goede match, de goede man bij de goede club. Heel veel…nov 23, 20:34
  • Barend Luiting on Symboolpolitiek rond youngtimers: “Mooie reactie, Bart, dank. Ik analyseerde begin 2021 wat er nog van bouwjaar 2015 rondreed na de termijn van vijf…nov 22, 11:36
  • Bart van den Acker on Symboolpolitiek rond youngtimers: “Voor wat betreft de bijtelling van Youngtimers zou het een veel beter plan zijn de regeling te handhaven, maar de…nov 20, 12:44
  • René Wienen on Camperaars tegen MRB-verhoging: “dat zou ik ook graag weten dan weet ik waar ik zeer zeker NIET OP STEM.nov 3, 23:19