VW geeft inruilpremie voor oude diesels

Autofabrikant Volkswagen heeft bij monde van bestuursvoorzitter Herbert Diess bekendgemaakt dat de eigenaren van een dieselvoertuig uit de VW-portfolio in veertien Duitse steden waar de luchtvervuiling het grootst is, een omruilpremie krijgen van netto 4000 euro (voor Euro 1 tot Euro 4) dan wel 5000 euro (Euro 5).

Eigenaren krijgen deze omruilpremie als zij een diesel met een Euro 6-motor aanschaffen of een elektrische variant uit het VW-programma. Het is opvallend dat ook de moderne Euro 5-motoren nu als vervuilend worden aangemerkt. De verwachting is dat andere autofabrikanten op korte termijn met vergelijkbare premies zullen komen.

Dieselverbod

Met de maatregel ondersteunt de fabrikant de wens van de Duitse regering om de luchtkwaliteit van steden versneld te verbeteren. Daarmee zouden dieselverboden in die steden niet nodig zijn. Volkswagen schat dat het bij de veertien steden in totaal om ongeveer één miljoen om te ruilen voertuigen gaat. Een alternatief is dat autobezitters hun auto laten ombouwen. In dat geval zal wel het brandstofverbruik omhoog gaan en zal de motor aan vermogen moeten inleveren.

Inruilers

De maatregel laat wel enkele prangende vragen onbeantwoord. Wat gaat er bijvoorbeeld gebeuren met de ingeruilde voertuigen? Gaan die ergens anders de lucht vervuilen? En wat biedt Volkswagen zijn klanten aan die in buitenlandse vervuilde steden rondrijden?

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1702 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen