Als ik de cijfers van de beursfondsen bekijk, goed luister naar de leden van RAI Vereniging afdeling Autovak en uiteraard ook naar hun klanten, dan durf ik te concluderen dat de crisis achter de rug is. Natuurlijk zijn er nog naweeën, maar dealers, universele garages en schadeherstelbedrijven investeren langzamerhand weer meer in hun ondernemingen. In 2010 is absoluut een aanzet gegeven voor de weg omhoog.

Duidelijk merkbaar is dat de investeringsbereidheid toeneemt. Leveranciers aan de mobiliteitsbranche – vaak onze leden – maken zich dan op voor een jaar waarin we aan verdere groei mogen, nee moeten denken. Fabrikanten van bijvoorbeeld werkplaatsapparatuur durven daarom weer te innoveren, in de vorm van producten, maar ook diensten en concepten. Innovatieve producten, systemen en diensten stimuleren auto- en garagebedrijven tot investeringen in betere arbeidsomstandigheden, in duurzaamheid, in verbeterde werkplaatsprestaties, in een hogere effi ciency en productiviteit. Met als resultaat tevreden klanten, wat er weer toe leidt dat de winstgevendheid toeneemt.

In 2008-2009 was duidelijk dat ondernemingen eerder dachten aan overleven dan aan innoveren. Maar vorig jaar zag ik al de eerste tekenen van de ommekeer. Hefbruggen op waterkracht, effi ciëntere werkplekconcepten, nieuwe internetdiensten, de nieuwe generatie airco-apparatuur voor het koudemiddel R1234yf, energiezuinige accu’s, weer slimmere en compactere diagnosesystemen, nieuwe werkplaatsformules, specialistische gereedschappen (denk hierbij ook aan high voltage gereedschappen voor hybrides en de eerste volledig elektrische voertuigen), bestelsystemen en webshops voor onderdelen uit binnen- en steeds vaker ook uit het buitenland.

Eerlijk is eerlijk, niet altijd gaat het bij nieuwe producten om baanbrekende of spraakmakende innovaties. Doorontwikkeling van bestaande producten en systemen mag je niet onderschatten. Met deze vernieuwing of in ieder geval verandering dragen de marktpartijen absoluut bij aan de innovatieve slagkracht van de autobranche. Er is gelukkig weer een positieve spirit in de automobiele bedrijfskolom aanwezig, een drive waarmee we de crisis snel achter ons laten. De branche is weer bereid kansen te identifi ceren en die om te zetten in nieuwe business. Dat laatste is goed nieuws voor de nationale vakbeurs Autovak RAI, die we van 28 tot en met 31 maart in de Amsterdamse RAI organiseren. De deuren zullen we wijd openzetten voor ondernemers, managers en werknemers uit de autobranche. Een grote diversiteit aan leveranciers zal een ongekend breed aanbod onderdelen, gereedschappen, werkplaatsapparatuur, diensten en services presenteren.

En om de slagkracht van de autobranche te benadrukken zullen we een Innovatieprijs uitreiken. Daarbij speelt duurzaamheid zeker een rol. Ik roep iedereen in de branche op zijn producten, systemen en diensten door onze vakjury te laten beoordelen. Ook als u niet deelneemt aan de Autovak RAI, dan nog kunt u onder enkele simpele voorwaarden toch meedingen naar deze Award. Deelname aan de vakbeurs is geen voorwaarde, want de jury, bestaande uit de hoofdredacteuren van de vakbladen, beoordeelt de inzendingen op innovatieve en duurzame aspecten. Kortom, de drempel om deel te nemen is laag. Graag zie ik uw innovaties tegemoet. Laten we de crisis definitief achter ons houden.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties