In 2009 startte ik met een universeel autobedrijf. Merkonafhankelijk met een professionele uitstraling: dat moest het worden, besloot ik al jaren voordat ik echt de stap zette. Ga ik voor een franchiseformule, of bedenk ik mijn eigen concept? Het was een van de eerste vragen die ik mezelf stelde.

De komende jaren is het erop of eronder voor universele autobedrijven, een gevecht met de toekomst. Er verandert zo ontzettend veel momenteel. Neem bijvoorbeeld het nieuwe Connected Car (de auto neemt automatisch contact op met het merkkanaal indien een probleem zich voordoet of als de auto toe is aan onderhoud). Of het uitvoeren van software updates aan het motormanagement. Zaken die tegenwoordig al bijna vanzelfsprekend zijn bij de merkdealers. Juist nu is het verstandig een keuze te maken voor de lange termijn; zelfstandig blijven of aansluiten bij een garageconcept?

Marc HuismanLangetermijnvisie

Veel ondernemers hebben geen tijd om na te denken over een langetermijnvisie. Het kost veel tijd. Vaak ligt de interesse er ook niet. Het helpen van een klant is wat de ondernemer vaak de hele dag bezig houdt. In essentie is dat hetgeen waar alles omdraait natuurlijk. Maar het beleid en de visie worden vaak gelaten voor wat het is. Aansluiten bij een concept maakt je daarom absoluut sterk. Zeker als je van jezelf vindt dat je aan veel van dit soort zaken geen tijd besteed omdat de interesse er niet ligt, of omdat je er de tijd niet voor hebt. Het gemak van een concept is dat je zelf het wiel niet hoeft uit te vinden. Een huisstijl, het uiten van een merknaam, uniformiteit, het voordeel van collectief kunnen inkopen, technische back-up, et cetera. Het zijn allemaal zaken die je terugkrijgt als je aansluiting zoekt bij een concept. Zaken die zeker voor de komende jaren erg belangrijk zullen zijn. De kosten vallen overigens ook erg mee. Toch heb ik zelf de keuze gemaakt om volledig zelfstandig te blijven met mijn bedrijf. Waarom? Omdat ik geloof in een eigen identiteit. Hiermee ben je namelijk uniek. Je eigen idee en visie is toch wel eens anders dan de franchisegever en franchisenemers die zich aansluiten bij eenzelfde concept. Ik kon bij geeneen concept honderd procent aansluiting vinden. Misschien ook wel een beetje omdat ik een tikkeltje eigenwijs ben. Daarom heb ik toch besloten het eerst zelf te proberen. Ik dacht; later aansluiten kan altijd nog. Maar gelukkig is dat niet nodig geweest. Deze column verscheen in Aftersales Magazine 2014-11
Deel dit artikel op
Laatste nieuws
9 juni 2023
Meest bekeken berichten
Recente Reacties